Gastronomisk lidenskap i hjertet av Grimstad

Smag & Behag med Central Bageri & vinbar har etablert seg som et møtested for matentusiaster i hele Agder. Hans Petter Klemmetsen startet Smag & Behag i 2011, etter å ha drevet Apotekergården fra 2001 til 2009. Hans lidenskap for mat og mennesker har vært drivkraften bak suksessen.

– Vi må levere med hjertet. Hvis ikke er det bare å la være. Målet vårt er at Grimstad skal være selve matbyen på Sørlandet, sier Hans Petter til SMAKmagasinet. – Vi bruker råvarene som finnes rundt oss, og ønsker å holde det så lokalt som mulig – men selvsagt digger vi en god olivenolje, og en og annen saftig sitron. Det skal være godt og gøy. Skikkelig kokkemat, med andre ord.
– Det er tydelig at folket her i Grimstad har ønsket det vi har skapt, for det har vært et veldig trøkk fra første stund.

Rutinert sjef på kjøkkenet

Hans Petters kjøkkensjef i Grimstad er ingen ringere enn Hanne Rutgerson. Hanne flyttet til byen for halvannet år siden, og har vært med på å forme kjøkkenet med engasjementet og kreativiteten sin.
– Smag & Behag var rett og slett fantastisk mulighet som bød seg, da jeg skulle flytte hit til Grimstad. Her får jeg vokse som fagperson, samtidig som jeg er med på å definere konseptet videre, sier Hanne. – I tillegg har jeg en helt fantastisk bra gjeng som medarbeidere. Her får alle ansatte komme med innspill, noe som gjør at de får en eierskapsfølelse til stedet, samtidig som det gir en helt egen arbeidsglede. Vi har mye latter og humor på kjøkkenet!

Fra Grimstad til Kristiansand

I april 2020 åpnet Hans Petter og gjengen en ny avdeling – med samme konsept – i Kristiansand.
– Smag & Behag i Kristiansand åpnet rett inn i pandemien. Da måtte vi redusere antallet sitteplasser, men klarte likevel å holde alle ansatte i jobb. Så vi fikk en rolig og kontrollert start. Det gjorde at vi leverte på høyt nivå fra dag én, sier Hans Petter.
– Den perioden som vi var tvunget til å holde stengt, valgte vi å bruke til noe konstruktivt. Så vi sørget for at flere ansatte fikk egen vinutdanning. Vi bestemte oss helt enkelt for å komme sterkere ut av en vanskelig tid.

Bakeri, vinbar og matstudio

Tilbake i Grimstad, i byens nest eldste bygg, finner vi nå Central Bageri & vinbar, som ligger i tilknytning til Smag & Behag. Her er det bakeriutsalg og kafe på dagtid, og en lun vinbar på kveldstid. Bakeriet ligger vegg i vegg med både restauranten og bakeriutsalget.
– Jeg hadde lenge drømt om å skape et skikkelig håndverksbakeri. Og da den franske bakeren Ivan Crenn flyttet hit med familien sin, kunne drømmen bli til realitet. Jeg fikk en umiddelbar kjemi med Ivan, og kom raskt i gang med planlegging og bygging av det som nå er vårt Central Bageri, forteller Hans Petter.

Dyrehagebolle

Apropos Kristiansand: bakeriet i Grimstad leverer også dit. Blant annet til selveste Kardemommeby.
– Vi er også superstolte av å ha utviklet Kardemommebollen til Kardemommeby. Det har vært en viktig avtale for oss. Dyreparken er en fantastisk bedrift som det er en ære å samarbeide med.

Matstudio

– I etasjen over bakeriet er har vi utvidet restaurantkjøkkenet med 150 kvadratmeter. Dette har blitt til Smag & Behag Matstudio. Her skal vi holde matkurs og kick-offer, og her skal vi utvikle og inspirere hverandre. Litt som kulinarisk akademi, bare i Grimstad, smiler Hans Petter.
– Vi skal ha et bibliotekhjørne med hundrevis av kokkebøker, samt flere kjøkkenstasjoner – slik at opptil 18 deltakere kan delta på kurs samtidig, forklarer Hanne. – Dette blir også en plass der man kan trekke seg litt tilbake og jobbe i fred og ro, for eksempel med å utvikle nye retter – eller smake på ulike viner sammen med mat. Så det her blir rett og slett lekestua vår.

Rekruttering for fremtiden

Det er en kjent sak at bransjen «skriker» etter dyktige fagfolk. Dette er en kjernesak for Hans Petter og Smag & Behag.
– God rekruttering viktig, og det er vårt ansvar å ta vare på våre fag. Derfor har våre bedrifter tatt inn omtrent 10 prosent av alle kokk- og servitørlærlinger i hele Agder. Akkurat nå har vi vel 14 lærlinger hos oss, og de utgjør en del av selve ryggraden i den daglige driften.
– Det er viktig å få fanget opp de ungdommene som har restaurant- og matfag som førstevalg, mener Hans Petter. – I år har vi ekstremt mye bra folk, så det er tydelig at rekrutteringen fungerer. Men det er jo også på grunn av de andre ansatte, som gjør at folk har lyst til å jobbe her. Vi skal selvsagt være best på mat, drikke og service, men vi skal også være best på arbeidsmiljø.

Godt samarbeid med ASKO Servering

Noe annet Hans Petter trekker frem er samarbeidet med ASKO Servering.
– Vi har et veldig godt samarbeid med ASKO, og det setter vi utrolig stor pris på. De tenker nytt og spennende, og gir jernet. Og da gjør vi hverandre bedre.
– Samtidig er ASKO rause overfor de små lokalprodusentene som finnes her i landet, noe som er veldig viktig. Både for produsentene og for oss. 

ANNONSE