Dette sier kostholdet ditt om deg

Visste du at kostholdet ditt påvirker personligheten din? Maten du spiser påvirker nemlig ikke bare kroppen din, men også hjernen.

Forskere ved Universitetet i Agder har brukt kostholdsstudien Den norske mor, far og barn-undersøkelsen for å undersøke hva sammenhengen er mellom kosthold og personlighet. Undersøkelsen fulgte kostholdet til 40 000 barn på ulike stadier av barnets liv. Mødrene rapporterte kostholdet sitt mens de var gravide, samt hva barna spiste da de var 6 måneder, 18 måneder, 3 år og 7 år. Deretter ble det gjennomført personlighetsundersøkelser etter at barna fylte 8 år.

Tydelig sammenheng mellom kosthold og personlighetstrekk

Hos de barna som hadde sunne kosthold – altså et kosthold i tråd med de norske kostholdsrådene – var det spesielt fire personlighetstrekk som gjorde seg gjeldende: planmessighet, åpenhet, sosial orientering og medmenneskelighet. Hos barna med usunne kosthold var nevrotisisme det mest gjeldende personlighetstrekket. Nevrotisisme innebærer at man har en tendens til å bli bekymret, at man er sårbar overfor kritikk og er usikker på seg selv. Dette er knyttet til en høyere risiko for å utvikle både angst og depresjon. 

Selv om det er en rekke faktorer som avgjør personlighet, viser denne studien at det er en tydelig sammenheng mellom maten man spiser i ung alder og hvilke personlighetstrekk man utvikler. Nøyaktig hvorfor det er slik, kan imidlertid ikke forskerne uttale seg om.

Et samfunnsansvar

Forskerne understreker at et sunt kosthold er et samfunnsansvar. Denne studien viser blant annet hvor viktig det er å tilby barn et sunt og næringsrikt måltid i løpet av skoledagen eller i barnehagen. Dette er spesielt viktig for å utjevne sosiale ulikheter når det kommer til helse.

Selv om kostholdet påvirker oss allerede i 8-årsalderen, er det likevel aldri for sent å begynne å spise sunnere. Man er tross alt ikke ferdig utviklet som åtteåring, og man vil alltid kunne få god effekt av å ha et sunt kosthold.

Forskningsartikkelen er publisert i tidsskriftet Nutrients.

Kilde: forskning.no

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

 

ANNONSE