«Best pizza in Hardanger»

«Sinnsjuk bra pizza, spennande smakskombinasjoner som er ein fulltreffer! Kjem garantert igjen» skriver pseudonymet Vestlandslefse på Tripadvisor; en av mange panegyriske hyllester av pizzamenyen på Meieriet Restaurant i Herand.

– Jo, vi har truffet en nerve med pizzaen vår, nikker Halfdan Aarseth Mjelde; årets restaurantsjef på Meieriet.
– Pizzaen har faktisk danket ut alt annet på menyen vår, så det eneste du får i tillegg er panna cotta eller tiramisu til dessert. Pluss god drikke da, selvfølgelig!

Turistvei

Du finner altså Meieriet Restaurant i den vesle bygda Herand i Ullensvang på Vestlandet. Innbyggertallet her ligger et sted mellom 200 og 300, så noen metropol er det ikke snakk om. Samtidig ligger Meieriet omtrent 30 centimeter fra Hardangers nasjonale turistveg mellom Utne og Jondal. Så i turistsesongen snakker vi om et ganske opplagt stoppested for en bedre matbit. 
– Det er mang en bobilturist som har fått sin pizzaåpenbaring her, smiler Halfdan.
Det er ti ulike pizzaer på menyen. Alle i enkeltpersonstørrelse, og alle stekt i Meieriets italienske steinovn. Så hit kommer gjester fra nær og fjern for å nyte den italiensk-herandske retten som har blitt sin egen merkevare for bygda. Som oftest med bil. Men overnatter du i ei av de spektakulære hyttene til Hardanger Fjordtun, kan du legge inn en tur til Meieriet via kulturstien som eget punkt på programmet. Turen tar rundt en time hver vei.

Et gammelt meieri, selvsagt

Meieriet Restaurant ligger i et gammelt meieri. Derav navnet. Interiøret er en eklektisk miks av tradisjonsmøbler som til sammen skaper en lun og god stemning. Er været godt, kan du som gjest alternativt se deg til høyre og venstre, krysse den nasjonale turistvegen, og finne deg en plass på uteserveringen. Der er det også egen bar. Og nydelig utsikt over Hardangerfjorden. Og kommer du på den rette dagen, kan det være live-musikk på bryggekanten. Men husk å komme til rett tid. Kommer du tidlig i mai eller i september så møter du stengt dør. Meieriet Restaurant er sommeråpen. Og altså svært populær. Så bestill bord i god tid.

Familie

Meieriet Restaurant er en del av et familieforetak, der også nabobygningene inngår, i form av Kramsjø, som tilbyr overnatting for alpingrupper fra hele verden som skal trene om sommeren. For 50 minutter sørøst, ved Norges tredje største isbre Folgefonna, ligger FONNA Glacier Ski Resort. Der er forøvrig Halfdans far daglig leder, og Halfdans søster restaurantsjef.
Meieriet – og Kramsjø – ble overtatt i 2019.
– Da gjorde vi Meieriet til vårt. Men vi tviholdt på pizzabakeren fra forrige eier. Det er hans håndverk som har gjort oss berømte, påpeker Halfdan.

Musikk

– Så du er utdannet kokk eller noe? Spør SMAKmagasinets utsending retorisk. 
– Jeg? Neida. Jeg er musiker. Kom nettopp tilbake fra London her om dagen. Går på BIMM (British and Irish Modern Music Institute, Red.anm.). Målet er å bli heltidsmusiker, opplyser restaurantsjefen, som har sitt eget el-piano i Meieriet. Og er ikke fremmed for å spille ei låt eller fler, om gjestene vil.
– Forventninger til sommeren? At det skal bli like hyggelig og folksomt som det bruker å være. Og kanskje slå fjorårets dagsrekord på 220 pizzaer?