På tide å sette kaldbrygget kaffe på menyen?

Kaldbrygget kaffe er blitt stadig mer populært de siste årene. Det er ikke – som mange kanskje tror – det samme som iskaffe. Men hva er så kaldbrygget kaffe og hvordan lages denne kaffedrikken?

Kaldbrygget kaffe lages ved å la grovmalt kaffe ligge og trekke i kaldt vann i 12–24 timer. Dette gjør at kaffen får en mild og søt smak med lite bitterhet. For mange er dette en perfekt drikk i seg selv. I tillegg er den perfekt til å bruke som base i iskaffe, cocktails og mocktails.

Lenger tid

Kaldt vann er mindre effektivt enn varmt vann når det gjelder å trekke ut smak og koffein fra kaffebønnene. Når du skal lage kaldbrygg, må du derfor la kaffen trekke mye lenger! I tillegg må du øke mengden kaffe som brukes. Jo mer kaffe som brukes, og jo lenger bryggetiden er, jo sterkere blir konsentrasjonen i den ferdige kaldbryggede kaffen. Likevel vil brygget på et visst tidspunkt bli «mettet».

Et greit tips for mengdeberegning når du skal lage kaldbrygget kaffe, er å bruke ca. 25–30 % mer kaffe pr. liter vann.

Når det gjelder tilberedningstid, anbefales at kaffen står kjølig minimum 12 timer før servering, men den kan gjerne stå lenger. Når kaffen først er ferdig, holder den seg fint i kjøleskap i opptil 6–7 dager.

Høyere koffeininnhold?

Koffeininnholdet i kaldbrygg kan variere avhengig av hvilken oppskrift man følger, men ofte er innholdet av koffein høyere i kaldbrygg sammenlignet med vanlig traktekaffe.

Samtidig er det greit å huske på at man gjerne kombinerer kaldbrygget kaffe med isbiter, melk eller andre tilsetninger. Koffeininnholdet vil da naturlig nok bli noe lavere.

Viktig å huske på

Kaldbryggingen fremhever fruktigheten som er karakteristisk for lysbrent kaffe, så lysbrente kaffevarianter vil være et godt alternativ om du ønsker en ren, frisk og leskende iskaffe – uten tilsetninger.

Ønsker du derimot å kombinere kaldbrygget kaffe med melk, passer det godt å bruke en fyldigere kaffe, for eksempel en god Arabica fra Sør-Amerika. Her finner du flere gode varianter å velge mellom i Coffee of the World-serien.

ANNONSE