Boost med Takeaway-robot

– Er du sulten NÅ, skal du få mat NÅ. Ingen venting. Ingen misforståelser. Bare skikkelig god mat med til under hundrelappen. Det er hele poenget med takeaway-maskinen, forklarer en entusiastisk Daravir Singh; oppfinner, elektroautomasjons-ingeniør og servitør. Og Kokk. Og daglig leder av den indiske restauranten Himalaya Tandoori i Horten sammen med broren Shervir. Nå skal de revolusjonere bransjen vår.

– Shervir og jeg sto midt på Oxford Street i London en hverdag i 2017; en gate der 4 millioner mennesker passerer hver eneste uke. Det myldrer av hurtigmatsteder. Men til lunsj og middag er det likevel kø overalt. Resultatet blir stress, dårlig mat, sure ansatte og misfornøyde gjester. Det var da vi fikk ideen om «takeaway-roboten» vår, forteller Daravir Singh.
– Ved å bare tilby fire retter av gangen, som kjøpes som de er – altså uten ekstra kjøtt eller andre spesialtilpasninger – vil selve kjøpsprosessen ta et sekund. Ett trykk på skjermen, og så et tæpp med kortet. Luken åpner seg, og der ligger retten lekkert pakket inn miljøvennlig emballasje. Ikke no stress, og ingen kø. Bare god mat. Det er fremtiden!

Rullerende meny og egen app

Takeaway-maskinen Himalaya Go består altså av fire store skjermer, betalingsterminal, og x antall luker. Skjermene presenterer hver sin aktuelle rett. Du velger den retten du vil ha, betaler, tar med deg maten og går.

Selve menyene endrer seg i løpet av dagen. Tanken er at maskinen skal selge både varm frokost, lunsj og middag. Hva som til enhver tid finnes i maskinen, ser du i appen – som oppdateres med hvert menyskifte. På sikt skal du også kunne betale i appen.

Ifølge Daravir skal maten bak lukene kunne holde seg fersk og god i opp til fire timer, takket være den avanserte varmeteknologien.
– Men målet er selvsagt at ingen rett skal ligge mer enn maks en halvtime. Vi tror markedet er så stort at det er realistisk. Husk at det passerer 12.000 biler utenfor her hver eneste time. Hvis bare et par prosent av dem stopper og handler, går vi i pluss.

Kjøkkenkonkurrent

Himalaya Go-maskinen skal ikke konkurrere med restauranter og kafeer. Den skal konkurrere med kjøkkenet hjemme!
– Ambisjonen vår er å kunne servere kvalitetsmat til under hundre kroner retten. Du skal kunne hente alle dagens måltider herfra – hver dag, hele uka – uten at det sprenger matbudsjettet.

Satelittkjøkken

Maten i maskinen skal tilberedes og pakkes på Himalayas storkjøkken på Skoppum; et kjøkken som i det store og hele er drevet av datamaskiner og roboter; alt sammen utviklet av ingeniør Daravir. Når Himalaya Go begynner å gå tom for en rett, setter robotene på Skoppum i gang med å lage mer mat.
– Vi ønsker å bygge opp et nett av automatiserte utsalgssteder, slik at kundene skal slippe å bruke tid på reising til og fra sin Himalaya Go. Vi skal helt enkelt være der folk finnes. Takeaway-maskinene kan stå på togstasjoner og kjøpesentre; plasser der folk naturlig ferdes. I tillegg til egne utsalgssteder som her i Borre. Vi starter i Vestfold, men har ambisjon om å bli landsdekkende.

Når?

Når kan salget starte? Undrer SMAKmagasinets utsendte reporter.
– Så fort vi får tak i flere indiske kokker. Som ikke er lett i pandemitid, sukker Daravir.
– For utstyret er klart til bruk.

Ta kontakt

– Skriv gjerne at vi ønsker å komme i kontakt med kolleger i bransjen, som kunne tenke seg å selge takeaway gjennom teknologien vår. Vi ser for oss en fremtid der alle ulike kjøkken; fra fransk til italiensk til indisk til tradisjonelt norsk – skal kunne dukke opp på menyene og i appen i løpet av en dag, avslutter Daravir Singh.