Lokal lykke

+
Å bidra til å promotere lokal matkultur viser kundene at man støtter lokale bedrifter. Vin er en luksusvare som selvfølgelig ikke har norsk opprinnelse, men det kan enkelt knyttes opp mot lokalmaten vi serverer.

Havets matfat er grunnlaget for mange lokale retter i Norge. Skalldyr og skjell har tradisjonelt vært rimelig mat, men er nå blant det mest eksklusive man kan få. Mange restauranter burde sette lokale produsenter og leverandører på menykartet.

Det er viktig å spesifisere hvor sjøkrepsen, hummeren og kongekrabben kommer fra, og hvor blåskjellene, østersene og kamskjellene ble sanket.

Tilbehøret er like viktig – om fløten, osten eller grønnsakene er fra lokalt landbruk bør dette også fremheves. Slik bidrar man til å promotere lokal matkultur og vise kundene at man støtter lokale bedrifter. Vin er en luksusvare som selvfølgelig ikke har norsk opprinnelse, men det kan enkelt knyttes opp mot lokalmaten vi serverer.

I denne utgaven av SMAKmagasinet har Fagansvarlig Vin og Brennevin, Henrik Gjerding, trukket frem utvalgte drikkevarer som kan være med på å sette lokalmaten i høysetet. Utvalget som presenteres er både kjente merkevarer og unike produkter som alle blir solgt hos ASKO.

Champagne André Clouet Silver Brut Nature

Kun champagne er champagne. André Clouet Silver er av ypperste klasse. En knusktørr, frisk og deilig champagne med aromaer av modne, grønne epler, sitrus, nøtter og kjeks. Opp til 3 års modning på bunnfallet gir kompleksitet og fine, små bobler.

Bruksområde:

Fantastisk som aperitiff og som tilbehør til hvit fisk og sjøkreps.

Druesammensetning: 100 % Pinot Noir

  • Importør: Symposium Wines
  • Land: Frankrike
  • EDP nr: 5323191

Korrell Riesling Trocken

Vingården ligger i kommunen Bad Kreuznach i Nahe, Tyskland. Familien Korrell har vært involvert i
vinproduksjon i over 250 år, og jobber nå for å bli en økologisk sertifisert produsent.

Druene er håndplukkede. Vinen har fått hvile 8 uker på bunnfall i ståltank. Den er vegansk. Jordsmonnet er kalkstein.

I glasset har vinen en lys gul farge, med en herlig duft av fersken, eple og sitrus.

Bruksområder:

Strålende til salat, skalldyr og enkle fiskeretter.

Druesammensetning: 100 % Riesling

  • Importør: AMKA
  • Land: Tyskland
  • Epd nr: 5322573

Elgin Vintners Chardonnay

Vinen er produsert i Elgin Valley, ca. 1 time nord-øst for Cape Town. Den har 9 måneders fatlagring før den tappes på flaske.

Vinen har fin fruktighet, struktur og balanse. Den gir en fyldig munnfølelse med preg av sitrus, eple og fersken, kombinert med krittaktige jordtoner og en kremet avslutning. Ettersmaken er vedvarende og lang.

Bruksområder:

Carpaccio av fisk, kraftige fiskeretter, stekt fisk, sjømat, kylling med kremet saus.

Druesammensetning: 100 % Chardonnay

  • Importør: AMKA
  • Land: Sør-Afrika
  • Epd nr: 5366992

Lagar de Cervera Albariño

Frisk og aromatisk vin fra det nordlige Spania, laget på en av landets mest berømte hvitvinsdruer, Albariño. I glasset får man en fin duft av fersken, aprikos, ananas og hvite blomster. Den har god friskhet med smak av sitrus. Middels fylde og fin avslutning.

Bruksområde:

Passer perfekt til fisk og skalldyr – eller uten mat.

Druesammensetning: 100 % Albariño

  • Importør: Excellars
  • Land: Spania
  • EDP nr: 309559

Olivier Leflaive Bourgogne Blanc Les Sétilles

I glasset har vinen middels dyp grønngul farge. Duften er nyansert med saftig preg av fersken, modent eple, sitrus, smør og nøtter. Mineralsk avslutning med et lett fatpreg. Lang ettersmak.

Bruksområde:

Nydelig vin til fisk og skalldyrretter.

Druesammensetning: 100 % Chardonnay

  • Importør: Excellars
  • Land: Frankrike
  • EDP nr: 284851

Domaine Laroche Chablis Saint Martin

Tydelig mineralpreg. Aromaer av hvite blomster, sitrus og friske epler. Vinen er kompleks, med en svak anelse eik etter fatlagringen. God lengde. Dette er en nydelig vin til fisk og skalldyrretter, og kan også passe til for eksempel kylling med en kremet saus.

Bruksområde:

Chablis er perfekt med fersk østers og hummer.

Druesammensetning: 100 % Chardonnay

  • Importør: Vinordia
  • Land: Frankrike
  • EDP nr: 1008457

Principiano Piemonte Barbera

Druene er håndplukket i Piemonte. Vinen er laget uten bruk av klaringsmidler, og ingen svovel er tilsatt under vinifikasjon (produksjonen). Dette gir en frisk og fruktig vin med florale toner og smak av kirsebær. Saftig og konsentrert vin med god fylde og lang avslutning. Dette er en fantastisk vin som kan drikkes alene eller til lettere retter som hvit fisk.

Bruksområde:

Passer perfekt til hvit fisk med kremet saus, og til dampede blåskjell.

Druesammensetning: 100 % Barbera

  • Land: Italia
  • Importør: Symposium Wines
  • EDP nr: 4611547

Mas Doix Les Crestes

Druene vokser i bratte skråninger der jorden er svært skiferrik. Vinen er lagret i 10 måneder på brukte franske eikefat. Ufiltrert før den tappes på flaske. Dette er en fantastisk vin hvor du kjenner duft av mørke bjørnebær. Fargen i glasset er mørk delikat lilla.

Bruksområde:

Passer til pannestekt rød fisk.

Druesammensetning: 10 % Syrah, 80 % Grenache og 10 % Carignan

  • Produsert: Spania, Catalonia, Priorat
  • Importør: JP Wine
  • EDP nr: 5487426
ANNONSE