Fremtidsmat blir pensum på verdens eliteuniversiteter

Universiteter fra Singapore til Brasil til Nederland til USA satser tungt på fremtidsmat som studieretninger. Troen er sterk på snarlig disrupsjon i hvordan vi tenker mat.

Spennende tanker. Og nødvendige tanker. For jordkloden har problemer med å brødfø oss alle på gammelmåten; til det er vi rett og slett for mange. Alle kan ikke spise biff, selv om alle skulle ha råd. Nytenking må til, og det tar eliteuniversitetene nå på alvor.

Kime til disrupsjon

Disrupsjon er et direkteoversatt engelsk ord som kan bety noe slikt som atferds-endrende forstyrrelse. Da iPhone kom på markedet 29. juni 2007 ble oppfattelsen av hva en mobiltelefon faktisk er, forandret over natten. Markedslederen Nokia forsvant i tåkeheimen, og alt dreide seg plutselig om berøringsskjerm, apper og sømløs interaksjon.

Det er slike monumentale endringer de nevnte universiteter nå tror vil komme innen matindustrien. Og da gjelder det å posisjonere seg.

Kjøttalternativt

Ikke unaturlig er det kjøtt- og proteinalternativer til muskler fra døde dyr som det særlig fokuseres på. Singapores Nanyang Technological University offentliggjorde i fjor sommer det de hevder er Asias første universitetskurs som kun fokuserer på alternativt protein. Det gamle «raddis-universitetet» Berkeley i California har lansert sin Alt:Meat Lab, og Massachusettsbaserte Tufts University leverer et Cellular Agricultural Course, som handler om å dyrke frem muskel- og fettvev uten å måtte ta liv. Det samme jobber University of California at Davis med. Ærverdige Harvard ser på hvordan CRISPR (forkortelse for «clustered regularly interspaced short palindromic repeats»), eller på godt norsk DNA-sekvensering, kan komme til å skape denne mat-disrupsjonen vi nevnte i forrige avsnitt. I Europa har studenter ved nederlandske Wageningen University & Research i samarbeid med Good Food Institute «presset gjennom» et kurs i alternative proteinkilder. Det kan altså se ut som at fremtiden blir spennende for både kokker og matentusiaster, og stadig lysere for husdyrene.

Kilde: The Spoon

ANNONSE