Bærekraftsvurderinger stadig viktigere ved valg av storkjøkkenmaskiner

+
God dialog både i forkant og under prosessen med å bygge et nytt kjøkken gir det beste resultatet.

– Målet er å selge løsninger som gjør kunden i stand til å jobbe mer effektivt. Det krever imidlertid en god dialog i forkant, og at man er tydelig på hva man ønsker i forhold til de målsettingene man har med et nytt kjøkken, sier salgssjef Knut Johannessen i Electrolux Professional.

Electrolux Professional er en betydelig leverandør av maskiner og utstyr til storkjøkkenbransjen med et sterkt fokus på bærekraft. Selskapet utvikler og leverer gjennom sitt partnernettverk, Storkjøkkensenter-kjeden. Vi leverer både komplette og integrerte løsninger, og har som mål å bidra til høy produktivitet og lave livssykluskostnader.

Større kapasitetsutnyttelse

– Hvordan har pandemien påvirket utstyrsleverandørene og hvilke nye trender gjør seg gjeldene på utstyrssiden?
– Pandemien har gitt ulike utslag for ulike leverandører. Dette har selvfølgelig vært en vanskelig periode for serveringsnæringen, noe som har hatt innflytelse på investeringsviljen/-evnen i denne delen av markedet. På den annen side har stat, kommune og fylker investert i mange prosjekter, slik at de leverandørene som har vært engasjert i disse har hatt god aktivitet. Nye bygg med behov for kantiner har heller ikke stoppet opp.

Når det gjelder aktuelle trender, vil «det intelligente kjøkken» være en fremtid, mener Johannessen. Det vil gi en mulighet for å tilpasse og gi en komplett kontroll av utstyret. Det er en rekke fordeler med dette, bl.a. får man det samme resultatet fra gang til gang og det kan være tidsbesparende. Det har også den store fordelen at man kan bruke utstyret gjennom hele døgnet, fremhever Johannessen.
– En ting er at dette kan gi bedre effektivitet og større kapasitetsutnyttelse. En annen faktor er at det kan være en dyd av nødvendighet i forhold til tilgangen på strøm. Du må rett og slett styre produksjonen i forhold til når energien er tilgjengelig.

Dette er ofte en konsekvens av BREEAM-NOR-standarden som har klare føringer for bl.a. energiforbruk og bærekraft ved oppføringen av nye bygg. Det får naturlig nok også konsekvenser for kjøkkenløsningen i bygget - for eksempel når det gjelder tilgang på strøm og utnyttelsen av energi. Da trenger man utstyr som legger til rette for dette.

Flere med i prosessen

– Vi har i flere år merket et økende miljøengasjement hos kundene våre. Mange ønsker å bidra til bærekraftige løsninger av flere årsaker, og flere ser også en økonomisk gevinst i dette. Det har bl.a. sammenheng med økende priser på energi, men det er mange hensyn å ta når du skal investere i en god kjøkkenløsning. Derfor er det så viktig å være bevisste på hva man ønsker, og hvilke oppgaver et kjøkken skal løse både nå og i fremtiden. Det er derfor en fordel å få flere med i prosessen ved utviklingen av et nytt «fremtidens kjøkken». Man må evne å stille de riktige spørsmålene og man må ha med seg brukerperspektivet, sier Johannessen.

– For øvrig er det interessant å registrere at vi ser en økende interesse for å lease utstyr og maskiner. Kanskje blir dette mer vanlig i årene som kommer?

Spennende prosjekter

– Vi er opptatt av å være en leverandør som utvikler optimale løsninger sammen med kundene våre. Jeg mener at god dialog både i forkant og under prosessen med å bygge et nytt kjøkken gir det beste resultatet. I den forbindelse vil jeg gjerne trekke frem både St. Olavs hospital og KIT-akademiet som vi har hatt et meget godt samarbeid med. Begge kundene la opp til en grundig prosess for å finne frem til det reelle behovet i forhold til målsettingen, og kjøkkenfaglig personell var med hele veien. Et helt konkret eksempel på hvordan dette ga seg utslag, er løsningen som ble valgt på KIT-akademiet hos ASKO Midt-Norge når det gjelder benker i selve auditoriet. Holder du et kurs for 20-30 personer, er det praktisk med en stor benk som gir god oversikt for dem som sitter og ser på. Skal du derimot demonstrere en tilberedningsteknikk for 4-5 personer, passer det bedre med en mindre benk hvor kursdeltakerne kommer tettere på. Derfor ble det valgt en kombiløsning som gir rom for begge deler.

De fremtidsrettede løsningene som disse to kundene valgte, er et resultat av en åpen diskusjon. Her ble det løftet frem gode ideer som igjen var utgangspunktet for planleggingsprosessen. Det ga engasjement, involvering og praktiske løsninger for fremtiden, sier Knut Johannessen.

ANNONSE