Klar for robot-ramen?

+
Amerikanske Yo-Kai Express har spesialisert seg på roboter som lager den japanske nudelretten ramen.

I flere amerikanske universitetskantiner kan du kjøpe varm og god ramen tilberedt av roboter. I beste Star Trek-stil gir du maskinen beskjed om hva du vil ha, og 45 sekunder senere står ramen din klar i luka.

«Vending machines» – eller varemaskin på norsk – ble ofte forbundet med tungvinte måter å kjøpe sjokolader, potetchipsposer og trekantsandwicher på; produkter som i tillegg gjerne satte seg fast i mekanikken straks du hadde betalt. Slik brukte det i hvert fall å være på dårlige amerikanske filmer.

Men det er lenge siden. Varemaskinene er på full fart inn igjen; denne gang styrt av avansert robotmekanikk og kunstig intelligens. Roboter er også på vei inn på flere serveringsområder. Robotbaristaer er allerede «gammelt nytt». Og i Asia har robotrestauranter lenge vært en greie.

Ramen

Amerikanske Yo-Kai Express har spesialisert seg på roboter som lager den japanske nudelretten ramen. Hele 25 maskiner er utplassert på ulike steder i skrivende stund, ifølge nettstedet The Spoon. Vi snakker hoteller, kjøpesentre og universiteter.

Maskinene til Yo-Kai Express kan diske opp med ni ulike ramen-varianter, med alt fra Spicy Kimchi Vegan Ramen til Chicken Pho. Alle sammen utviklet og kvalitetssikret av en høyst levende Michelin-kokk, og skal ifølge produsenten holde gourmetnivå. Yo-Kai Express går faktisk så langt at de kaller sine maskiner for Midnight Diner – den autonome restauranten.

Salat

Sally er navnet på salatroboten til firmaet Chowbotics. Sally har blitt særlig aktuell nå under pandemien. Ved hjelp av Sally unngår man åpne salatbuffeter, som jo kan være åpenbare smittekilder. Når Sally i tillegg tilbyr kontaktløs bestilling og betaling, kan man trygt si at salatroboten fra Chowbotics er helsefremmende på flere måter.

Døgnservering

Ifølge The Spoon er steder som sykehus og universiteter ideelle for de nye matrobotene, fordi de brukes av et stort antall mennesker til enhver tid. Så får vi se da, når pandemien har lagt seg, om vi får ramenrobot på Ullevål og salatrobot på Universitetet i Bergen …

ANNONSE