En annerledes campingsommer

+
Undersøkelser viser at nordmenn flest ønske å bruke de fasilitetene man finner på campingplasser.

Årets sommersesong byr på ulike utfordringer for den norske reiselivsnæringen. Det gjelder selvfølgelig også campingnæringen, som i et normalår står for over 10 millioner overnattinger. Men bildet er på ingen måte entydig, og en liten rundspørring hos noen av landets campingplasser viser at det er betydelige regionale forskjeller i hvordan frafallet av utenlandske turister slår ut.

- Jeg må nok helle flere liter iskaldt vann i holdet på dem som tror at vi får en rekord-sommer på norske campingplasser i år, sier redaktør Bjarne Eikefjord i Bobil og Caravanmagasinet.

Flere førstegangscampere

- Både tyskere, dansker, svensker og nederlendere har i årevis fylt opp norske campingplasser. I år kan vi ikke regne med dette. Samtidig er det to forhold som gjør at bildet ikke er helsvart, i alle fall for en del av landets campingplasser, fremhever Eikefjord, som har fulgt den norske campingnæringen gjennom mange år.
- For det første må vi ikke glemme at 60 % av gjestene på norske campingplasser er nordmenn. I år er det mye som tyder på at enda flere nordmenn vil velge campingferie. Salget av bobiler og campingvogner har vært bra, og jeg tror vi får en fin økning av førstegangscamperne dette året.

Gode fasiliteter og hyggelige aktiviteter

- En annen faktor som kan ha innvirkning på besøket, er at nordmenn i større grad enn mange utenlandske gjester velger å bo på campingplasser. Undersøkelser viser at nordmenn flest ønsker de fasilitetene man finner på campingplassene. Norske campingplasser har for øvrig hatt en betydelig standardheving de siste årene. Et annet moment er jo at en god campingplass byr på så mye mer enn bare gode fasiliteter. Her er det hyggelige aktiviteter for hele familien, og du får nyttig informasjon om hva det kan være verd å oppleve på stedet.

Har du alt det gjestene dine trenger i sommer? Du finner alle sommervarene hos ASKO Servering 

Regionale forskjeller

- For øvrig reklamerer jeg gjerne for campingportalen.no. Her finner du bl.a. linker til gode plasser. Vil du ha praktiske tips i forbindelse med bobiler og campingvogner, kan du finne mye på nettstedet vårt nocc.no, sier Eikefjord.
- Jeg vil også gjerne nevne at det har vært altfor mye negativt fokus rundt det å dra på campingferie i nord. Vi har bl.a. sett overskrifter som advarer mot å besøke Lofoten og andre destinasjoner fordi det angivelig skal bli så fullt. Det tror jeg ikke det er noen grunn til å engste seg for. Det skal svært mye til for å fylle opp frafallet av utenlandske turister. Vi må også huske på at mange av våre nordligste campingplasser ofte har et svært høyt belegg med gjester fra utlandet. Derfor vil jeg heller si at denne sommeren gir en utmerket anledning for å besøke vår nordligste landsdel!

Rolige dager

På Altastrand camping er det stille og rolig. Daglig leder Folke Strand sitter på gressklipperen når SMAKmagasinet ringer.
- Det er god tid til forefallende arbeid. Gjestene glimrer foreløpig med sitt fravær, sier Strand.
- Hos oss utgjør utenlandske gjester normalt mellom 70 og 80 % av belegget. De fleste av disse kjører gjennom Sverige. Mange skal besøke Nordkapp. Det blir det ikke så mye av nå, sier Strand ettertenksomt. Men selv om han ikke ser mange lyspunkter denne sesongen, er han optimist for fremtiden.
- Vi har utrolig mye å by på her oppe. Vår erfaring er at når folk først har besøkt oss og den unike naturen vi har her, så vil de gjerne tilbake. Men vi har selvfølgelig ikke så mange som rent spontant setter seg i bilen og tar turen – i alle fall ikke sørfra. Det er rett og slett for lange avstander til det. Men jeg tror at det unike produktet vi har, vil stå seg godt i fremtiden. Vi kan by på et fantastisk eldorado for alle naturinteresserte, og det vil ikke være mindre attraktivt den dagen vi vender tilbake til normalen.

Også Trygve Leren ved Trollveggen Camping i vakre Romsdal er betenkt over frafallet av utenlandske gjester.
- Vi har normalt et belegg på over 80 % fra utenlandske markeder. Det merker vi naturlig nok, sier Leren.
- Hyttene våre har så langt hatt et bra besøk i helgene, og det er jo positivt. Men jeg må jo nesten flire litt når jeg tenker på hva vi planla for i februar. Da satt vi og lurte på om vi hadde plass nok denne sommeren ... Så ting kan snu fort, konstaterer han.

Noen lyspunkter

Lenger sør, nærmere bestemt på Lillehammer camping, har man hatt en rimelig grei start på sommersesongen. I pinsen var det fullt belegg, og bookingen fremover ser ut til å ta seg opp. Riktignok er det litt tidlig, men det ser ikke så aller verst ut.

På Sandviken Camping i Tinn er det stor optimisme for den kommende sesongen.
- I pinsen hadde vi rekordbesøk. Vi har aldri hatt så mange gjester på en gang, forteller Anne Kjersti til SMAKmagasinet.
- Vi har også hatt et godt besøk i helgene hittil i år, og en veldig god forhåndsbooking. Alle hyttene er så å si fullbooket for sommeren. Det er over all forventning!

Det er med andre ord ulike forventninger til hva denne sommeren vil bringe for norske campingplasser. Men det er ingen tvil om at Norge er at fantastisk ferieland som har mye spennende å by på. Nettopp derfor bør vi kanskje benytte anledningen til å utforske vårt nærmeste ferieland akkurat i år?

Og helt på tampen, et lite råd fra redaktør Bjarne Eikefjord i Bobil og Caravanmagasinet.
- Om du skulle bli inspirert til å feriere med campingvogn eller bobil; sjekk førerkortet ditt når det gjelder hvilken vekt du kan ha på kjøretøy og campingvogn! Og det samme gjelder for bobiler. Her er det en grense på 3500 kilo som ikke må overskrides om du bare har førerkort klasse B. Ha en fin campingsommer!

 

ANNONSE