Behov for en liten «time out»? Nå popper ramsløken frem!

+
Pesto basert på ramsløk er utrolig smakfullt.

Det spirer godt i skog og mark. En liten «inspeksjonstur» ut til et av de mange ramsløkstedene på Østlandet bekrefter mine anelser. Ramsløken popper opp av skogbunnen!

Trenger du å koble av for en stakket stund, er det å sanke ramsløk en fin måte å gjøre det på. I tillegg får du en fantastisk råvare som kan brukes på ulike måter.

Stadig flere er blitt oppmerksomme på denne fine krydderplanten som vokser i kyststrøk fra Oslofjorden og opp til Trondheimsfjorden. Finner du først et felt med ramsløk, så er det gjerne rikelige mengder av planten.

Intens lukt

Ofte kan du kjenne en sterk løklukt når du nærmer deg et felt med ramsløk, for når du først finner denne planten, så finner du mengder av den. Planten har en intens lukt og smak av hvitløk. Bladene på planten kan kuttes opp og brukes både i salater og sauser, og den er en utmerket ingrediens i pesto. Du kan også bruke selve blomsten på planten.

”Vill hvitløk”

Ramsløk er en løktype som blir opptil 30 cm høy. Bladene er 2–5 cm brede med lange skaft. Blomsten er hvit og stjerneformet. Bladformen kan til forveksling ligne på liljekonvallblader, men liljekonvallens blader er blankere og stivere og har gjerne en rødlig farge nederst. Liljekonvallblad har heller ikke den intense løklukten du kjenner når du lukter på ramsløkbladene. Ramsløk blir forøvrig ofte kalt ”vill hvitløk”.

Lag ramsløkpesto

Det er flere måter å lage ramsløkpesto på. Lager du den som beskrives nedenfor, får du også en god olje med ramsløksmak som bonus. Den kan du for eksempel bruke i salater eller på stekte, kokte eller dampede grønnsaker.

Det du trenger er følgende:

  • 300 gram ramsløk
  • 6 dl olivenolje, extra virgin
  • 75 gram Västerbottenost
  • 3 dl valnøtter
  • 1 ts salt

Slik gjør du:

  1. Bland det hele i en food processor.
  2. Sil blandingen så blandingen/pestoen blir mer kremet.
  3. Ta vare på oljen som siles av. Den holder seg godt i kjøleskapet, og kan gjerne anvendes til grønnsaker og i salater.
ANNONSE