Salsus: kraft, demi-glace og sauser av ypperste kvalitet

En god kraft er en uvurderlig ingrediens i matlagingen på et profesjonelt kjøkken. Nå er det mulig å få ferdig kraft av ypperste kvalitet laget av den norske produsenten Salsus.

I de moderne produksjonslokalene på Kongsvinger kokes det kraft av en kvalitet som vekker internasjonal oppsikt.

– Vi kan tilby en unik kvalitet på våre produkter takket være en kombinasjon av utmerkede råvarer, rent vann og en spesialutviklet teknologi, sier daglig leder Bela Szabo og byr på en liten smaksprøve på selskapets populære kyllingfond.

God kraft til kjøkkenet!

– Forhistorien er kort fortalt at importselskapet A La Carte Produkter, som er en av eierne av Salsus, hadde stor suksess med ulike typer kraft og sauser importert fra Finland. Disse var utviklet av den finske kokken Kai Iiskola. Som kokk var han opptatt av å lage produkter av en kvalitet som var god nok for kokker. Det er tidkrevende å lage kraft, og det å kunne sørge for kraft av en jevn og høy kvalitet ville være både tidsbesparende og rasjonelt, mente Iiskola. Han begynte å produsere kraft for videresalg, og disse produktene ble raskt populære, forteller Bela. – De ble faktisk så etterspurte at det var nødvendig å få produksjonen opp på et industrielt nivå for å møte behovet. Iiskola fikk da bygget et anlegg som sikret jevn og god kvalitet med et større volum, og anlegget vi har i Kongsvinger er utviklet etter de samme prinsippene. Iiskola har da også vært med under byggeprosessen på vårt anlegg, og vi har fortsatt et tett samarbeid med ham.

Fantastiske råvarer

– At vi har etablert dette topp moderne anlegget i Kongsvinger, kommer av tilgangen på råvarer av høy kvalitet. Vi ligger jo midt i et landbruksdistrikt hvor det dyrkes store mengder grønnsaker, sier Bela og ber oss smake på grønnsakskraften som snart skal lanseres. – Vi ligger også nær et av Norturas anlegg, som forsyner oss med kylling. De kjøttrike skrogene vi mottar, gjør det mulig å lage kraft av en uovertruffen kvalitet. Norge er et rikt land. Det betyr også at råvarene vi kjøper til kraftproduksjonen er svært gode. Eller sagt på en annen måte, det er mer kjøtt på beina enn det som er vanlig i andre land. Det gjelder også bein fra storfe og rein som brukes i produksjonen.
– Videre er det viktig å fremheve vannkvaliteten her i området. Disse faktorene kombinert med en spesialutviklet teknologi – bl.a. en egen maskin for steking av råvarene før vi tilsetter vann og grønnsaker og starter kokeprosessen – gir det beste grunnlaget for et smakfullt sluttprodukt.

16 tonn bein i døgnet

– Hver dag går det med 16 tonn bein i produksjonen, forteller Bela. – Av dette produserer vi kraft, demi-glace og ulike sauser. Du finner 12 ulike produkter fra Salsus på askoservering.no. I tillegg produserer vi til utenlandske markeder under egne merkenavn. Eksport blir stadig viktigere for oss, og du finner våre produkter på ulike kjøkken i de fleste verdensdeler. Vi har bl.a. kunder i Fransk Polynesia, forteller Bela. – Det er selvfølgelig hyggelig, og vi håper at stadig flere norske kokker vil prøve produktene våre. Vi mener potensialet for denne type kvalitetsprodukter er stort, og vi har mange tanker og ideer om hvordan vi skal videreutvikle oss.

Bærekraft og ekte smør

– Vi er opptatt av å levere kvalitetsprodukter, og vi er opptatt av å utnytte ressurser på en optimal måte. Sånn sett er det veldig tilfredsstillende å forvandle slakterirester og «ukurante» grønnsaker til næringsrik og sunn kraft. Dette er jo bærekraft i praksis! Proteininnholdet er høyt, og vi tilsetter ikke salt. Det er en vesentlig forskjell sammenlignet med pulverbasert kraft som ofte har et meget høyt saltinnhold. Vi tilfører friske grønnsaker og urter som bidrar til å skape de fine, rene smakene.
– Men vi tilsetter smør i sausene, altså! Ekte smør må til om du skal lage god saus! Årlig forbruker vi et sted mellom 70 og 80 tonn smør. Det går med mye egg også. Vi produserer også hollandaise- og bearnaise-saus, og til det trenger vi rundt regnet 1,5 millioner egg.

Fine tilbakemeldinger

– Vi har i dag 15 ansatte i produksjonen. Anlegget er også bygget for å klare en betydelig økning i produksjonskapasiteten. Nå er utfordringen å fortelle det profesjonelle markedet om bredden og kvaliteten på det vi produserer. Vi får veldig gode tilbakemeldinger på produktene våre fra kokker som bruker dem. De går på at dette er noe som gir et utmerket utgangspunkt for å lage gode supper og sauser på et minimum av tid. Derfor håper jeg at enda flere vil teste ut mulighetene god kraft fra Salsus gir, sier Bela Szabo.

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE