Når sier hjernen fra om at du er mett?

+
Fra før vet vi at jo lenger vi tygger mat, jo mindre mat trenger vi for å føle oss mette. Men jo mer vi nyter maten, jo mer vil vi ha.

Når føler vi oss mette, og hvorfor? En spennende doktorgradsavhandling som vietnamesiske Quoc Cuong Nguyen forsvarte i mars, ser på hvordan forholdet mellom sensorisk oppfattelse, forventningene våre og metthetsfølelsen vår kan forstås bedre ved hjelp av nye datamodelleringsmetoder.

Hvis vi forstår bedre når og hvorfor vi oppfatter oss sensorisk mette, kan vi ha fått et nytt verktøy i kampen mot fedme og overspising, mener Nguyen.

Hva er sensorisk oppfattelse?

Sensorisk oppfattelse handler om hvordan vi smaker matens ulike egenskaper mens vi spiser; egenskaper som for eksempel konsistens, søthet og bitterhet. Dette er egenskaper som forandrer seg underveis i måltidet.

Sensoriske egenskaper i utvikling gjennom måltidet

Når du begynner på brødskiva med gulost ved frokostbordet, opplever du andre egenskaper enn når brødmaten har vært tygd og eltet i munnen. Spørsmålet blir: Når sier hjernen fra om at du er mett? Og hvorfor akkurat da? Fra før vet vi at jo lenger vi tygger mat, jo mindre mat trenger vi for å føle oss mette. Men jo mer vi nyter maten, jo mer vil vi ha.

Metthetsfølelsen er altså en kompleks prosess som består av mange elementer, men ifølge Nguyen kan sensoriske egenskaper gi signaler om når vi skal slutte å spise.

Interessante funn

Tekstur er viktig her, mener Nguyen. Som en del av doktorgraden fikk Nguyen og veilederne hans laget byggbrød og yoghurt i ulike teksturvarianter, men med identiske ingredienser og kaloriantall.

Produktene ble så testet på et ekspertpanel fra Nofima, samt en testgruppe av «vanlige» forbrukere. Testresultatet fra forbrukergruppen ble spennende lesing: Den avslørte nemlig to ulike, parallelle mønstre. Den ene delen av testgruppen spiste maten fordi de likte den, og spiste mer av variantene de likte best. Den andre gruppen derimot, spiste mer av maten de likte minst, fordi den gikk fortere å spise.

Utfordringen for industrien blir da å utforme mat som både er god, som har få kalorier, og som samtidig gjør deg mett i en fei. Det er fullt mulig, mener forskerne fra Nofima.

Forskningsstipendiat hos Nofima

Quoc Cuong Nguyen var forskningsstipendiat i tre år hos Nofima på Ås. Veilederne hans på ferden mot doktorgraden var Paula Varela og Tormod Næs fra Nofima, og Trygve Almøy fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

ANNONSE