Mat for minsten – matglede for stadig flere

+
Gode matvaner i barnehagen bidrar til god helse også senere i livet. Erfaringene fra prøveperioden har vist at Mat for minsten gir matglade barn.

Mat for minsten er en ordning der barnehager kan abonnere på sunne og smakfulle lunsjretter. Denne uken ble ordningen utvidet, slik at barnehagebarn i store deler av landet kan få glede av tilbudet fra ASKO Servering.

Konseptet ble etablert av ASKO ØST i 2017, og frem til nå har ordningen vært gjennom en grundig testperiode med 25 barnehager. På bakgrunn av svært positive erfaringer, er ordningen utvidet.

– Barnehager over nesten hele landet kan nå få levert mat fra Mat for minsten, sier markedskonsulent Stig Agnar Nilsen.

– Mat for minsten fungerer som en egen bestillingsløsning på askoservering.no. I netthandelen kan barnehagen også bestille andre varer fra det øvrige sortimentet, og få det levert i samme leveranse, forteller han. 

Etterlengtet tilbud

– Flere barnehager fra andre steder i landet har vist interesse for Mat for minsten, men har blitt holdt på vent i påvente av en ny og mer effektiv løsning. Kapasiteten er stor i den nye løsningen, og målet fremover er å synliggjøre konseptet for potensielle kunder.

Nilsen oppfordrer interesserte til å ta kontakt på matforminsten@asko.no.

Mer tid til sosialt samvær

Når det gjelder konseptet, blir maten levert direkte i barnehagen, der et kjøleskap og en ovn for å varme opp rettene er alt som trengs. Barnehagen velger selv om de vil ha mat levert for tre, fire eller fem dager i uken. 

De ferdig planlagte måltidene sørger for at de ansatte kan bruke mer av tiden sin på å sitte ned og spise sammen med barna. Ukesmenyene er ulike, og varierer etter sesong og passende aktiviteter gjennom hele året. Barna blir dermed kjent med mange forskjellige smaker.

Ferske råvarer

På leverandørsiden er BAMA, MatBørsen, Bakehuset og Sjømathuset samarbeidspartnere. Disse sørger for ferskt brød, fersk frukt, friskt grønt, fersk fisk og håndverksbaserte ferdigretter. Holdbarheten på fersk fisk er grunnen til at Nord-Norge foreløpig ikke inngår i ordningen.

Gode vaner etableres tidlig

Ifølge rammeplanen for barnehager skal barnehagen bidra til at barna tilegner seg gode vaner, holdninger og kunnskaper knyttet til kosthold. 

80 prosent av 1–2-åringene og 90 prosent av 3–5-åringene går i barnehage, der barna tilbringer store deler av dagen. Det medfører at hele 40–60 prosent av maten de spiser i løpet av en dag, inntas i barnehagen. Gode matvaner i barnehagen bidrar til god helse også senere i livet. Mat for minsten samarbeider med SunnereBarn, som jobber for å fremme gode kostholdsvaner blant barn og unge.

– Det gjør barnehagen til den ultimate arena for å drive forebyggende arbeid. Det er særlig barn fra familier med lav sosioøkonomisk status som er utsatt for overvekt, og barnehagen har en unik mulighet til å utjevne sosiale forskjeller, understreket Ratib Lekhal, leder for Nasjonal lederutdanning for styrere i barnehager ved BI, under lanseringsseminaret til SunnereBarn i 2018

Måltidene i Mat for minsten er i tråd med myndighetenes anbefalinger, og dekker 3/5 av det daglige behovet for frukt og grønt. 

Matglade barn

Under lanseringsseminaret fortalte Katie Knagenhjelm at Mat for minsten gir matglade barn.

– Barn spiser ikke nødvendigvis alt de får servert hjemme, men i barnehagen er det annerledes. Vi har faktisk opplevd å måtte filme barn som spiser fisk for å bevise det for foreldrene. Det har også vist seg at barna blir mindre grinete de dagene det blir servert lunsj fra Mat for minsten; det er merkbar forskjell de dagene det er brødmat. 

Bli Mat for minsten-kunde

Mat for minsten retter seg i utgangspunktet mot barnehager med flere enn 50 barn. 

Hvis et abonnement høres interessant ut, ta gjerne kontakt på matforminsten@asko.no

Les mer om Mat for minsten-konseptet her.

ANNONSE