Det nye norske ølet: Nordisk noir

+
Har du ikke råd eller lyst til å spise på Michelin-restaurant, er det likevel et stort utvalg nordisk, innovativt, eksklusivt øl tilgjengelig.

Restaurantene Noma i København, Maaemo i Oslo og Credo i Trondheim deler samme tankegang: Det er eksklusivt, innovativt og lokalt. Nå lar kjøkkensjefene ved stjernerestaurantene vin være vin, og begynner å brygge øl spesialtilpasset det nordiske kjøkken.

Men du trenger ikke spise dyrt for å drikke godt. Du må bare vite hvor du skal lete.

Mens det norske gårdsølet – produsert med gjærtypen kveik og røyket malt i fyr og flamme – får frydefull omtale der ute i verden som noe opprinnelig og ekte, har en ny øltrend befestet seg. Stjernerestaurantene søker etter noe helt spesielt innen ølsegmentet. La oss kalle det nordisk noir.

Kortreist og lokalt drikke

På midten av 2000-tallet kom de eksperimentelle gourmetrestaurantene med en ideologi og tanke. De utviklet seg, fikk Michelin-stjerner og omtale. Kokkene hadde en misjon om at det de serverte, skulle man ikke finne maken til noe annet sted i verden.

Drikkemenyen til de utsøkte rettene ble gjennomgått. Når alt annet var lokalprodusert, ble også vinpakkene sakte, men sikkert delvis erstattet med lokalt øl. Noe er restaurantbrygget øl, men også småbryggeriene har fått sin sjanse. Har du ikke råd eller lyst til å spise på Michelin-restaurant, er det likevel et stort utvalg nordisk, innovativt, eksklusivt øl tilgjengelig.

Lindheim Ølkompani

Lindheim Ølkompani i fruktbygda Gvarv i Telemark samarbeider for eksempel med Michelin-restauranten Maaemo i Oslo. Lindheim bruker tankegangen i nordisk noir samtidig som de er inspirert av belgisk brygging og sesongbrygg.

Lindheim bruker kortreist frukt og bær i ølet. I mange av ølene er det en eplemost, som øker sødmen og bidrar til en mer særegen stil. Lindheim er dessuten de eneste som har «julenek» på sin ingrediensliste.

Gjær fra kjøkkenhagen

Restaurant-ølet er selvfølgelig eksklusivt. Det er snakk om så små kvanta at distribusjon uansett er en utopi. Ølet du får på restauranten, kan finne på å ha gjær fra spisestedets egen kjøkkenhage, hentet fra frukt eller bær i form av villgjær. Men øl med villgjær finner man også i ASKO sitt sortiment.

Et eksempel er fra Wild Beers i England. Deres øl kan kort og godt sies å inneholde det lille ekstra, enten i form av lokal gjær eller når det kommer til tilsetninger. Leter man etter det smaleste, er trikset å se etter limited edition, slik som Yadokai Unique Edition, som er sakeinspirert, laget med tindved-frukten, sjøsalt, yuzo-juize og tang.

Sanker ingredienser i naturen

Det viktige for denne øltrenden, er at ølet har den litt uventede twisten og at ølbryggeriet har den riktige tankegangen, historien og imagen. Ølbryggere med nordisk noir-tankegangen tar seg selv i å bli sankere, på jakt etter mose, urter, sopp og det man ellers kan finne i naturen.

Det er sannsynlig at nordisk noir-bryggerne møter en og annen tradisjonsgårdsbrygger ute i de nordiske skogene, de har tross alt fanget det meste innen granskudd, einer og pors. Men mer sannsynlig finner du også nordisk noir-bryggerne vakende i fjæra.

Test nordisk noir-øl

Vil man teste øltypene fra det nordiske kjøkken uten å bruke opp pengene på maten, trenger man ikke se langt. Flere øl i denne sjangeren er tilgjengelig. Ølet skal som nordisk noir være inspirert av det lokale, det lille ekstra.

Anbefalinger

  • Lindheim Ølkompani produserer alen Velo (4,7%), en lettdrikkelig surøl med havsalt og korianderfrø. I tillegg er Lindheim Newschoolers (8%) spennende, en bockøl som omtales som lang og fløyelsmyk. Blant ingrediensene er julenek.
  • Britiske Wild Beer har vært ville og utemmet lenge. Nå er de ute med Yadokai Unique Edition (13%) med lokale råvarer som tindved, en viltvoksende busk med oransje, spiselige bær som sies å være en særlig rik kilde til vitamin A og B, C og E, selv om det kanskje ikke er vitamininnholdet i ølet som er avgjørende.
  • Danske To øl slutter aldri å imponere. Ølet Snowball (8%) er en dunkel, syrlig saison, spesialtipasset fet mat med bakteriekultur (brettanomyces), tørrhumling og et gjennomgående tørt og friskt øl.
  • Trøndernes Austmann har med sin Mørk Skog (6%) tatt i bruk tradisjonelle ingredienser som granskudd, pors og bergmynte og skriver seg på denne måten inn i en tradisjon som både er inspirert av det norske gårdsølet og kan plassere dem midt i nordisk noir.
ANNONSE