Har du hørt om kakigori og okonomiyaki?

Serveringsbransjens ledende trendanalytikere spår årlig hvilke retter og matvarer som vil bli trendy. Kanskje det kan være verdt å se opp for navnene du finner nedenfor.

Baum + Whiteman og af&co er to kjente trendbyråer ledet av henholdsvis Michael Whiteman og Andrew Freeman. Begge to holder til i USA, og forutser først og fremst hvilke mattrender som vil gjøre seg gjeldende der. Vi lever imidlertid i en grenseløs verden på mange måter, så det vil likevel være verdt å ta en titt på hva de mener vi kan vente oss av 2019. 

Her er en samling mer eller mindre kjente og ukjente retter og ingredienser. Ikke minst ser ulike street food-retter ut til å bli populært. 

Mar fra Midtøsten

Lebneh er et yoghurt-produkt som gjerne brukes i meze. Labneh er avrent yoghurt, og resultatet er en slags kremost som kan anvendes på mange forskjellige måter.

En annen matvare fra Midtøsten som spås å bli en trend, er den arabiske iskremen booza. Den inneholder en aromatisk mastik-kvae som gir isen en seigere konsistens enn hva vi er vant til for iskrem.

Japansk

Er du glad i dessert? Se opp for japanske desserter som hokkaido osteterte og kakigori shaved ice. Kakigori er en japansk is-dessert av typen «shaved ice». Isen er så fint kuttet opp at den lett absorberer smak som tilsettes. 

En annen japansk rett som vil slå an er katsu sandwich. Baum + Whiteman spår for øvrig at asiatiske kake- og sandwich-steder vil bli hipt. Japan utmerker seg også innen street food-trendene. 

Lefser og pannekaker med fyll

Ulike land har gjerne sin unike variant av lefse/pannekake. I år vil angivelig disse rettene bli populære: jianbing (kinesisk), okonomiyaki (japansk), empanadas (argentisk) og pupusas (El Salvador). En annen street food-rett du kan se etter, er gåselever-dumplings.

I februar åpnet Oslo Street Food på Torggata Bad, en ny mathall viet til street food. Her finner du blant annet en variant av okonomiyaki i den japanske boden. Okonomiyaki er en slags pannekakeomelett/pizza som kan toppes med det man måtte ønske.

Ellers kan du holde utkikk etter pinsa, som er en form for pizza, men deigen er laget med mer vann og mindre salt, og har en lettere og mer luftig skorpe.

Supermat

Det dukker stadig opp ny "supermat" som angivelig skal ha en spesielt god helseeffekt. I 2019 er det moringa og jordmandler som er særlig i vinden. Begge deler kommer fra planter. Moringa-planten vokser tropiske og subtropiske land. Jordmandler er underjordiske, spiselige knoller, og vokser i Sør-Europa og Afrika. 

Smaks- og fargeforsterkere

Øvrige ingredienser som har blitt fremhevet av trendanalytikerne er østerssaus, piri-piri-krydder og hibiscus. Piri-piri er en sterk chilli-variant.

Hibiscus er en blomst som i tørket form kan brukes for å gi en vakker dyp rød farge til mat og drikke. 

Har du lyst til å lese om flere trender i 2019?

ANNONSE