Svensk golfslott med norsk vri

På den langstrakte Västgöta-sletten i Sør-Sverige ligger Bjertorp Slott. Broderlandets yngste jugend-slott er hotell, og byr på golfmuligheter, et framifrå kjøkken, og en artig – om enn ørliten – norsk vri. SMAKmagasinets utsending rir igjen.

Bak en inngangsdør i blytung eik møtes du av en like tung garderobe. Utført i svensk marmor, og med plass til drøye 200 frakker. Slottet er jo tross alt designet for – i utgangspunktet – sju personer...

Så skal du opp en trapp, og dermed passere en russisk bjørn. Utstoppet sådan. Og ifølge legenden felt av slottets byggherre. Deretter kommer du inn i bygningens nav; en foajé og resepsjon formgitt som en orgie i jugendstil, dog ikke uten referanser til art deco.

Herfra utgår spisesaler og trapper til veien videre, som eikene på et sykkelhjul. Her kan du også slappe av, i flere avdelinger på ulike nivåer i samme rom, etter en slitsom dag på greenen, mens du venter på dagens kulinariske høydepunkt.

Blytungt jugendmøblement preger Bjertorp. 

Treretters og et maleri

SMAKmagasinets representant blir ved middagstider geleidet til et sentralt bort i høyre spisesal. Ikke lenge etter ankommer en biff tartar med syltet rødløk, eggeplomme og kapers, tett fulgt av et glass J. Charpentier champagne. En utsøkt kombo. Hovedretten baseres på and.

Andebryst– og lår serveres med gresskar, croquetter og savoykål. Hovmester anbefaler en portugiser som følge; en Monte d’Oiro 2015.

Midt mellom hoved- og etterrett blir SMAKmagasinets mann imidlertid distrahert. Av et maleri, av to menn og en hest – i vill flukt fra en rød fare.

Olje, konsulat og vill flukt

Slottet Bjertorps byggherre het Knut Henrik Littorin. Han er å se på nevnte maleri, kledd som kusk. Kusken er kledd som rik godseier, og må derfor bøte med livet straks forfølgerne – bolsjevikene – tar ekvipasjen igjen. Året er 1917, og stedet er Russland.

Knut Henrik Littorin hadde nemlig tjent gode penger på olje og annen forretningsvirksomhet i Russland i tiden før revolusjonen – både til seg selv, og til oppdragsgiverne Robert og Ludvig Nobel; brødrene til den mer kjente Alfred. Derfor kunne han ta seg råd til å la bygge et slott på jordbrukseiendommen han hadde kjøpt av pappa Sven Henrik, og derfor kunne han overtale datidens heteste – og noe motvillige – arkitekt Ferdinand Boberg til å tegne både slott og inventar – og sågar møbler – for oppføring på et sted så langt fra allfarvei. Resultatet ble Sveriges yngste jugendslott, med en boligflate på 1954 kvadratmeter; en passende bolig for en familie på sju!

Norsk konsul

Og den norske vrien? Rundt århundreskiftet ble Knut Henrik Littorin innstilt som norsk konsul i Moskva, av makthaverne i Stockholm, som jo styrte norsk utenrikspolitikk på den tiden. Innstillingen ble oppretthold av norsk UD etter unionsoppløsningen i 1905, og dermed fikk det frie Norge en svensk konsul i Russland. Knut Henrik var stolt av sin tittel, og foretrakk å bli kalt «konsuln» for resten av sitt liv. Selve konsulgjerningen tok imidlertid slutt – i likhet med oljeeventyret, forretningene og kuskens liv – i 1917.

PS: Rom 305 på Bjertorp Slott heter ganske enkelt «Norsk konsul», og her kan du bo – bokstavelig talt – i rødt, hvitt og blått.

Sentralt og øde

Et opphold på Bjertorp Slott passer for deg som er glad i golf. Umiddelbart utenfor slottet ligger nemlig banen til Vara-Bjertorp golfklubb; fem ganger rangert som Västergötland beste golfbane. Men slottet kan også være et originalt boalternativ for deg som skal til Göteborg, og som vil ha absolutt fred og ro før og etter arbeid. Kjøreturen til slottet tar kun halvannen time.

ANNONSE