Urnorsk og internasjonalt i sansene rike

Fortid møter nåtid på Kongsvold Fjeldstue på Dovrefjell, i en symbiose av vill natur og god mat.

Hvordan kan vi best spille på mulighetene og begrensningene, spurte ekteparet Ellen og Knut J. Nyhus seg, da de overtok driften av fjellstua for 20 år siden. Svaret ble «Sansenes rike», et konsept som henter det beste fra elementene, nasjonalparken, den unike bygningsmassen, et glimrende kjøkken og en matchende vinkjeller. Dette skulle vise seg å bli en suksessoppskrift. I dag kan Kongsvold Fjeldstue vise til to desennier med jevn vekst og en hærskare med fornøyde gjester.

 

– En viktig plassering i norgeshistorien, og en fantastisk tilgang til lokale råvarer, gir oss både en særegen fortelling og en egenartet kulinarisk palett, forteller Knut J. Nyhus til SMAKmagasinet.

Det faktum at Nyhus både har hotellhøgskole, økonomiutdannelse og sommeliertittel i verktøykassa, har nok også gjort sitt for det gode resultatet.

Ekteparet Ellen og Knut J. Nyhus.

1704 - året for kroningsferd

Pilegrimsleden til Nidaros går – bokstavelig talt – rett utenfor inngangsdøren, og vitner om at «sælehus for ferdafolk» ble anlagt over Dovrefjell allerede i høymiddelalderen. Selve Kongsvold er imidlertid langt mer moderne, og ble anlagt så sent som på tidlig 1700-tall. Navnet fikk fjellstua av danskekongen selv, Fredrik IV, under sin kroningsferd til Trønderriket i 1704. Spisesalen på Kongsvold ble bygget i 1720, og her serveres ferdafolket den dag i dag.

Kulinarisk samarbeid

Det er kjøkkensjef Sebastiano Matarazzo – opprinnelig fra Sicilia – som styrer den kulinariske skuta på Kongsvold. Med seg har han tre lærlinger. Men hele staben er med på menyutviklingen, som gjerne skjer et år i forveien. Her kobles vin til nye og velsmakende retter, som gjerne justeres i forhold til førstnevnte.

– Det er en del av samarbeidsfilosofien vår: Alle skal ha et eierforhold til menyen, forklarer Nyhus.

Et annet aspekt ved nevnte filosofi, er at kokken selv gjerne tar turen ut i spisesalen, for å dele sine tanker om det som ligger på tallerkenene. Der kan det av og til ligge moskus! Kongsvold er nemlig det eneste serveringssted i kongeriket som har moskus fra Dovrefjell på menyen.

– Villrein har vi også, i tillegg til elg og hjort, og fjellørret fra egne fiskevann.

Store forventninger

Fjellstua på Dovre holder åpent i ni av årets tolv måneder, og fra juni til september er alt som regel fullbooket. Slik har det vært i mange år. Gjestene kommer gjerne for å kombinere aktivt friluftsliv med utsøkte måltider.

– Mye har skjedd på forventninger de siste tiårene, fortsetter Nyhus.

– Før så man kjøttkaker i brun saus med tyttebær til som det naturlige måltid på ei fjellstue. I dag er forventningene noe helt annet.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Stort bruksområde

Kongsvold Fjeldstue brukes av mange til feiring, av merkedager og jubileer. For universiteter, organisasjoner og bedrifter er fjellstua et yndet sted å legge kurs og konferanser til. Ellers er stedet ypperlig for deg som vil kose deg med hemningsløs fjellnatur på dagtid, og en treretters på kveldstid. Vinkurs kan du også delta på. Og mangler fuglehunden jaktprøven, kan du legge turen innom en septemberhelg.


Hyggelig interiør og god atmosfære på Dovrefjell.  

ANNONSE