Rekordsommer for Sjøloftet

Restauranthuset Sjøloftet i Brevik fikk full klaff med både sommer og forsommer. Sol og varme trakk rekordmange gjester til både uteservering og ny restaurant. Omsetningen i 2017 endte på rundt 28 millioner. Økningen hittil i år ligger på omkring 4 millioner kroner. – Vi utvidet restauranten i grevens tid, konkluderer daglig leder Kristian Bull-Varn.

Sjøloftet har i løpet av sine 35 år blitt til en institusjon i havnebyen Brevik i Telemark. Det går gjetord om pizzaen deres langt utover bygrensa, laget som den er på egen bunn bakt på eget bakeri – etter hemmelig oppskrift.

– Pizzaen vår er ikke noe fast-food-produkt. Den er en fullverdig hovedrett som kokkene lager med stor respekt, og som mange gjester kommer langveisfra for å nyte, påpeker Kristian Bull-Varn.

– Men la meg skynde meg å legge til at Sjøloftet ikke er en typisk pizza-restaurant, selv om vi kan selge opptil 400 pizza på en god dag. Helt siden starten har vi hatt en fullverdig à la carte-meny, og på den finner du alt fra smakfulle pastaretter og kjøttretter til fersk sjømat. Det siste ønsker vi å satse enda sterkere på, siden restauranten ligger både ved og på vannet.

Flere avdelinger

Sjøloftet har uteservering hele året, så sant været tillater det. Lektern, som ligger og flyter ved kaia utenfor, er det store trekkplasteret på sommeren. Kommer du sjøveien, kan du fortøye skipet direkte til Lektern, og gå én meter til nærmeste bord. Den flytende uteserveringen har blitt større og større med tiden, og byr nå på et eget lounge-område.

– Ofte er det fullt på Lektern, og da er loungen et fint sted å vente på bord, opplyser Kristian.

I restauranthuset finner du også puben Stålpressa Øl & Vinstue, samt selskapslokalet Verftet. Utenfor har Sjøloftet sin egen marina, med gjestebrygger og drivstoffpumper.

– Mange av gjestene våre sommerstid, er hytteturister fra skjærgården. Derfor trenger vi parkeringsplasser både på land og vann.

En isbar har det også blitt plass til på brygga. I tillegg finnes det overnattingsmuligheter.

– Ja, vi har hotell. Og begge rommene er nesten alltid fullbooket, humrer Bull-Varn.

Industripreg

Bygningen som restauranthuset befinner seg i, huset i sin tid gamle A/S Brevigs Staalpresningsverk – eller «Stålpressa» som det het på folkemunne. Opp gjennom årene har både mekaniske- og båtverksteder hatt tilhold her, i tillegg til butikk med båtutstyr og surfebrett.

Sjøloftet flyttet inn i 1983, og åpnet dørene med seks bord og et lite kjøkken. Siden har det gått slag i slag, og etter en større utvidelse i 2017 har man nå plass til totalt 500 gjester. Interiøret preges både av fortiden som industribygg, samt Breviks nære forhold til sjøen.

– Som en del av utvidelsen, laget vi også et helt nytt kjøkken, og nye områder for mottak av varer. Det har hjulpet på logistikken.

Familiebedrift

Det var Kristians foreldre, Anne-May og Kjetil, som startet restauranteventyret i 1983 – ett år før Kristian ble født. Slik sett har han vokst opp på Sjøloftet. Han involverte seg for alvor i driften etter studiene ved Norsk hotellhøgskole i Stavanger. Familien, inkludert Kristians kone Heidi, er alle sterkt engasjert i det daglige arbeidet.

Suksessoppskrift?

35 år er en respektabel alder på et etablissement av Sjøloftets karakter, i en by med knappe 3000 innbyggere. Hvordan skal Sjøloftet klare de neste 35?

– Det at vi eier bygningsmassen og området rundt, gir jo mulighet til en helt annen langsiktighet enn det som kanskje er vanlig. Ellers så gjelder det å bygge stein på stein; alltid være i bevegelse, alltid skape noe nytt uten å risikere fundamentet. Dessuten er det greit å ha flere ben å stå på. I tillegg til restauranten, leverer vi for eksempel catering til både privat- og bedriftsmarkedet. Alt dette er med på å skape stabilitet, avslutter Kristian Bull-Varn i Brevik.

ANNONSE