Slik er kvinnenes ølmeny

+
Kvinner både drikker og kjøper mer øl enn tidligere.

Godt øl er for godt til å la gutta ha det for seg selv, pleier jeg å si på mine ølbryggerkurs, for blant deltakerne er det ennå flest menn. Når jeg holder smakekurs, får jeg alltid spørsmål om «et godt dameøl» eller hva man kan gjøre for å konvertere sin vindrikkende partner til en ølhund. Men øl er da vel kjønnsuavhengig?

Markedsførere setter forbrukere i bås hele tiden, på godt og vondt. Og deres undersøkelser viser at interessen for øl øker blant kvinner, vi både drikker og kjøper mer øl enn tidligere. Det er også flere kvinner å se på ølfestivaler, jeg sverger, jeg har kunnet telle damene på èn hånd for bare få år siden. Nå er det omtrent halvt-om-halvt. Jeg pleier å feire kvinnedagen på Humlepupp, en ølfestival som forsøker å fjerne fordommer om øl og damer, blant annet ved å eliminere ordet «jenteøl» og heller bare snakke om det beste vi vet: Øl!

Ost er best med øl – og gode venner

Har venninneflokken slått seg til i hagen, består utfordringen i å finne øl som passer supert til mat. Hvis man inviterer venninnegjengen til ost, vil nok kanskje en og annen rynke misbilligende på nesen dersom ostefatet serveres med øl. Men er man osteglad, passer mange øl langt bedre til ost enn vin.

En vinner til ostefatets aller siste smak, er blåmuggosten, servert med en silkemyk porter og valnøttkjerner i honning. Sweet. Oster serveres som kjent etter hvor smakssterke de er. Om porter-blåmuggost er den perfekte avslutning, gjelder det å starte med et pang. Det kan lambicen hjelpe deg med.

Sprettkork gir stemning

En leskende lambic kan erstatte den tørreste hvitvin. Ølet er villgjæret, eller spontangjæret som det også kalles, gjerne i åpne gjæringskar. Flaskene kjennetegnes ved champagnekorken, her er det aktivitet på gang! Lambic kan også serveres alene som en ren aperitif. Velg et øl med bær, så får glasset en leken farge.

Bryggeriene har egne mikroorganismer i bryggeriet som avgjør smaken på ølet. I kombinasjon med harde oster, kommer slikt øl til sin rett. Manchego eller Gruyere er opplagte ostevalg. Lambicøl produseres i Belgia, men flere og flere bryggerier produsere surøl nå. Noen er smakssatt med bær eller frukt og er rett og slett et øl for de som allerede elsker syrerike hvitviner eller champagne. Ølet er gjæret med ulike gjærtyper, samt at bakterier har fått stort spillerom i produksjonen. Godt følge er spekemat med melon.

Nonne eller ei?

Er man først i gang med ost, bør man teste en klosterøl, for eksempel en belgisk trippel. Dette gylne trappist-ølet brygges av munker eller nonner i klostre, hovedsakelig i Belgia og Nederland. Ølsalget er underlagt strenge regler. Pengene fra salget skal gå tilbake til klosteret eller gode formål i samfunnet. Gode formål må jo alle være for!

Ordet trippel viser til hvor mye malt det er i ølet, det sterkeste ølet er trippelen eller kvadruppelen, som kan ha alkoholprosenter mellom åtte og ti prosent, men det kan også være lavere. Dette ølet tåler de færreste å drikke mye av. Jeg serverer ølet i små og nydelige portvinsglass. Trippel passer ypperlig til de melkebaserte mykostene, men også til harde oster.

Flere av trappist-klostrene produserer dessuten ost, og da passer det jo ekstra godt med “les Fromages Trappistes de Chimay”.

Konvertitten

Sjansen for å gjøre en hvitvinsdrikker om til en ølentusiast, er kanskje liten. For de fleste handler det om å bli kjent med mat- og drikke-kombinasjoner som fenger. Får du tak i et øl med humlen Nelson Sauvin fra New Zealand, er du likevel på riktig spor. Humlen er oppkalt nettopp etter vindruen Sauvignon Blanc og har høy alfasyre, fruktig stikkelsbæraktig aroma, og toner av grapefrukt, mandarin og pasjonsfrukt, en smakskarakteristikk som går igjen for flere av humlene fra den sydlige halvkule - og som vi kjenner fra vinverdenen. Får du dessuten tak i et øl som samtidig har brukt champagnegjær, slik som Mikkeler gjorde for noen år tilbake, er man der.

Avslutter du osteaftenen med en porter med sødme, toner av kaffe, brent malt og karamell til mørk konfekt, vil kvelden uansett ha gjort inntrykk og alle går mette og glade hjem.

Unni Irmelin Kvam

Unni Irmelin Kvam er utdannet ølsommelier og historiker. Hun er kjøkkenbenk-brygger i Micro Maid / Bitch Craft. Micro Maid er et entusiastisk, lite hjemmebryggeri, som har hårete mål om å brygge det beste øl som noensinne er laget i hele universet. Hun holder «brygg-hjemme- hos»-kurs for å vise hvordan man kan brygge øl på et leilighetskjøkken. Hun er opptatt av historiske bryggetradisjoner og bruk av vekster fra naturen i ølbryggin- gen. Hun skriver om øl på facebook.com/micromaid og kaller det «ikke rosablogg», men mentalhygiene.

ANNONSE