Eksklusive viner i vakkert svensk landskap

I vakre Flen i svenske Södermanland ligger Blaxsta vingård. Her dyrker vinbonde og mesterkokk Göran Amnegård eksklusive viner med et distinkt, nordisk smaksbilde.

– Det handler om ekte viner. Vi skal ikke ødelegge det som naturen selv lager, forklarer Amnegård til SMAKmagasinets utsending. Göran stirrer utover 3,5 hektar med chardonnay, merlot, cabernet franc og vidal blanc. Det er vakkert, det er varmt, og det er tørt.

– Druer er det eneste som trives i denne tørken. Det er verre for nabogårdene...

Mesterkokk i Canada

Det var en ung Göran Amnegård som reiste til Canada en gang på 80-tallet, som handelssekretær for det svenske eksportrådet. Lidenskapen hans lå imidlertid på kjøkkenet, og etter kanadisk kokkeskole skjøt en helt ny karriere fart. Ikke lenge etter ble han årets kokk i Ontario, og fikk etter hvert plass på det kanadiske kokkelandslaget. Som mesterkokk drev han også en high-end-restaurant på vegne av et kanadisk vinhus. Og slik åpnet enda en ny verden seg for den ambisiøse svensken.

2000

I år 2000 returnerte Göran med familie til Sverige. Dermed begynte det svenske vineventyret i Flen.

– Jordsmonnet her i Norden er fullt av kraft og intensitet. På mange måter er det jo yngre enn jordsmonnet nedover i Europa. Husk at mens isen lå tykk her oppe, drev man allerede med jordbruk lenger sør. Og da snakker vi om i tusenvis av år. Det betyr – slik jeg ser det – at jordsmonnet her oppe har fått mindre slitasje, og er derfor mer potent, forklarer Amnegård.

– Dessuten har vi mer dagslys i vekstsesongen. Druene trives best med et døgngradsgjennomsnitt på mellom 15 og 20 grader, og nettopp det har vi her i denne delen av Sverige.

Geografien åpnet altså for vindyrking, og Göran skred til verket. Og resten er – som man sier – historie.

Isvin

Blaxsta er den første kommersielle svenske vingården som kun baserer seg på druer dyrket i Sverige. Både merlot- og chardonnay-vinen har vakt internasjonal begeistring.

Artikkelen fortsetter under bildet


Blaxstas Merlot vekker åtgaum nasjonalt som internasjonalt.

Imidlertid er det isvin som har blitt Blaxstads primære kjennemerke. Isvin er en søtlig – og sterk – dessertvin basert på frosne druer. Innhøstingen foregår på vinteren – i desember – når frosten har fått «tørket» druene. Druene presses direkte, og den resulterende druemosten kaldgjæres og får god tid til å modne.

– Du får en kraftig smakskonsentrasjon, og en helt ekstremt velsmakende aroma. Noe som har resultert i flere internasjonale priser, blant annet gull i VM i 2010, humrer Amnegård.

Overnatting, god drikke og opplevelser

Vin er ikke bare leskende, og et – ofte – obligatorisk følge til mat. Vin er også opplevelse. Alt dette kombineres på Blaxsta. Vi nevnte tidligere at Göran er kokk i elitesjiktet (han jobbet sågar en periode som gjestekokk hos Eyvind Hellstrøm på Bagatelle!). På Blaxsta kan du altså få nyte de beste retter, ofte basert på råvarer fra nære omgivelser. Til maten kan du – selvfølgelig – nyte Blaxstas egen vin. Og til desserten har isvinen sin naturlige plass.

– Vi har 15 hotellrom med høy komfort, og ladestasjon til Tesla, påpeker Amnegård.

Gjestene – 5000 i tallet hvert år – kommer fra nær og fjern, og hollendere og briter er hyppige besøkende.


Gårdsbygningene huser både konferansefasiliteter og eksklusive overnattingsmuligheter.

Over hele verden

Men hva skjer med all vinen som gjestene ikke drikker opp?

– Mye selges direkte til restauranter, i Sverige og andre EU-land. Men mye går også til direkte eksport. Særlig isvinen. Den selges til Brasil, Holland og Hongkong. Det blir det butikk av. Vi selger jo isvinen til 1100 kroner flasken, avslutter den svenske vinbonden, smeller igjen døren til firehjulstrekkeren, og raser av gårde til neste avtale.

Se flere bilder fra vingården og dens vakre omgivelser i bildekarusellen øverst i artikkelen. 

ANNONSE