Deilig revansj for årets arktiske kokk

Daniel-Andreas Lind fra Bodø vant Arktisk kokk 2018. Etter å ha kommet på andreplass i fjorårets Arktisk kokk-konkurranse, var han svært sulten på personlig revansj.

– Etter å ha kommet på en andreplass i fjor under Arktisk Kokk klarte jeg ikke å la det bli med det. Jeg ville ikke gi meg før jeg klarte å ta førsteplassen. I år klarte jeg det. Det var en fantastisk deilig følelse å vinne i år, sier Lind, som til daglig er kjøkkensjef på Thon Hotel Nordlys. 

– Daniel-Andreas var veldig flink, og det var en veldig høy kvalitet på det han leverte, kommenterer dommer Gunnar Jensen.

Verdifulle erfaringer

Lind forteller at fjorårets deltakelse var verdifull for årets prestasjon. 

– Jeg ble et par erfaringer rikere i fjor. Jeg hadde et for stort detaljfokus, og den lærdommen tok jeg med meg i år. Jeg holdt det enkelt; smak er det viktigste. En rett kan dessuten se veldig enkel ut på tallerkenen, men det ligger gjerne tidkrevende arbeid bak. 

– Ofte gjør man det litt vanskelig for seg selv, kunsten er å begrense seg. Oppfordringen min til dem som skal konkurrere neste år er å fokusere på råvarer og smak, for det er smaken som er viktigst, sier Gunnar Jensen. 

– Nå er det godt å være ferdig med treningen og konkurransen for å gjøre Thon Hotel Nordlys klar for en hektisk sesong, sier Lind.

– Daniel-Andreas har gjort en kjempeinnsats og har vært med på å posisjonere Thon Hotel Nordlys på matkartet i nord. Han er en stor inspirasjon for resten av hotellene våre og er en fantastisk dyktig kokk, sier F&B Manager, Arne Marius Berg. 

– Jeg setter utrolig stor pris på at arbeidsgiveren min har vært positiv til at jeg konkurrerer. Det gjør jo dessuten en arbeidsplass attraktiv for unge kokkespirer og lærlinger som ønsker å konkurrere, sier Lind.

Lind legger til at man lærer mye av å konkurrere, og at han ikke ser bort ifra at han vil konkurrere mer senere.

Norge rundt

Lind tok fagbrevet i 2007. Siden den gang har han jobbet både i Oslo, Trondheim og i Stavanger. 

– Jeg har lært mye av flinke fagfolk de stedene jeg har jobbet. Planen er å flytte sørover igjen etter hvert. I Oslo skjer det mye spennende i serveringsbransjen, og der møter man mange flinke folk. Mat er som mote; det skjer alltid noe nytt i denne bransjen.

Rekruttering

Når det gjelder rekruttering til bransjen, mener Lind at både skolen og bransjen må ta i et tak og løfte frem alle mulighetene ved kokkeyrket. 

– Det er et godt tiltak at kokker kommer til skolene for å inspirere elevene og gi en faglig oppfriskning til lærerne. Frisk pust i opplæringen kan gi ny giv. 

Lind forteller at Thon Hotel Nordlys har et stort fokus på lærlinger, og et godt samarbeid med restaurant- og matfag. 

Vinnermenyen

Arktisk kokk 2018 ble arrangert torsdag 19. september på Breivang videregående skole i Tromsø. På 2. plass kom Mathias Kistrand fra Hundholmen Brygghus. På delt 3. plass kom Geir Thrana fra Hurtigruten og Benedikte Fredriksen fra Lofotmat AS. 


Foto: Media Event

Deltakerne hadde svært gode råvarer. å jobbe med. Vinnermenyen til Lind besto blant annet av speket og sotet laks med gresskarpuré, syrlig grønnkål og vårløk, i tillegg til tørrhengt entrecôte med brent purreløk fylt med potetkrem tilsmakt oksefett, potetkrisp, langtidsbakt sellerirot og syrlig rødbete og puré. Til dessert lagde Daniel-Andreas sjokoladeganaché med blant annet solbær-cremeux, Madeleines av multer med hvit sjokolade og kesam-is.

Om arktisk kokk

Arktisk kokk er en årlig konkurranse som blir arrangert av matnettverket Arktisk Meny. Hensikten er å stimulere til bruk av råvarer fra det arktiske spiskammer. Målet er også å inspirere kokker og kjøkkensjefer til å kreere nye, spennende retter til glede for øye og gane. Deltagerne består av kokker med arbeidssted i Nord-Norge, Svalbard eller på Hurtigruten. 

Arktisk Kokk har vært arrangert siden 2001. 

ANNONSE