Er 3D-printet mat fremtiden?

+
Med 3D-skriveren kan man skrive ut mat med en skreddersydd form og konsistens, noe som både kan øke grønnsakslysten hos barn og næringsinntaket hos syke og eldre.

3D-skrivere er allerede et velkjent fenomen. Nå er de også på vei inn i kjøkkenet. Snart kan du dra på restaurant og få mat som er designet av sjefskokken på en pc, og deretter skrevet ut i spektakulære former og fasonger. Velkommen til fremtiden.

3D-skrivere er på vei inn i hverdagen, og flere produsenter lager skrivere for det åpne marked. Du kan allerede skrive ut plast, metall og andre organiske materialer, og nå står også kjøkkenet for tur, melder Food-supply.dk.

Spesialtilpasset mat

Danske Teknologisk Institut (TI) er blant dem som vil forme morgendagens matretter med 3D-skrivere, skriver Fødevarewatch.dk.

Fordelen, slik TI ser det, er at man med 3D-skriveren kan skrive ut mat med en skreddersydd form og konsistens, noe som både kan øke grønnsakslysten hos barn og næringsinntaket hos syke og eldre. Andre forskere ser på muligheten for å skape matretter basert på individuelt næringsbehov. Dette kan potensielt revolusjonære helsesektoren.

Fireårig prosjekt i gang

I Danmark pågår det et fireårig prosjekt som har som formål å se på potensialet for spesialdesignet mat til sykehjemspasienter. Målet er at 3D-printet ernæring kan supplere den medisinske behandlingen.

Jeremie Pierre Gay fra firmaet Create it Real, som deltar i prosjektet, sier til Food-supply.dk at vi kun snakker om få år før «kjøkkenskriverne» er en realitet også utenfor forskernes laboratorier. Skriveren må bare tåle en tur i oppvasken først...

Spektakulær mat

Også på restaurant vil du kunne få 3D-printet mat. 

– Vi tenker at det er fremtiden. At sjefskokken står og designer restaurantens retter på en pc. Og så kan man produsere retten på nøyaktig samme måte igjen og igjen, sier Jeremie Pierre Gay til Food-supply.dk.

En 3D-printer på kjøkkenet vil dessuten gjøre det mulig å lage retter med spektakulære geometriske former. Hva med en modell av brudeparet på toppen av kaken?

Fremtidens mat

Teknologisk Institut presenterte for øvrig sin forskning på 3D-printet mat i fjor under messen Bite Copenhagen, som tar for seg kunnskap og innovasjon knyttet til matsikkerhet, matsvinn og fremtidens mat.

ANNONSE