BioFresh med nei til jumbo

Norge ligger på jumboplass når det gjelder valg av ferske grønnsaker til måltidet. Dette til tross for at grønnsaker både er sunt og nødvendig, og at norske veksthusgrønnsaker holder toppkvalitet. Forskningsprosjektet BioFresh vil gjøre noe med saken.

Ifølge BioFresh leverer norske veksthusprodusenter de høyeste avlingene i verden, med stabil god kvalitet. Ulempen med produksjonsmetoden er høyt energiforbruk, høy intensitet og høye kostnader.

Nytt spesiallaget veksthus

Derfor er prosjektvisjonen å utvikle metoder for bærekraftig og lønnsom produksjon uten bruk av fossil energi, uten kjemiske plantevernmidler, uten CO2-utslipp, og uten svinn. Målet er å øke produksjonen av veksthusgrønnsaker samtidig som klimabelastningen reduseres. Prosjektleder Michel Verheul ved NIBIO Særheim forteller til Smakmagasinet.no at et nytt, spesiallaget forsknings-veksthus vil stå klart i september i år.

Bredt samarbeid

BioFresh er en forkortelse for Bio-økonomisk veksthusproduksjon i Norge. Bak prosjektet står aktører som NIBIO Særheim, Universitetet i Stavanger, Nofima, Plantchem, Norsk Gartnerforbund, NMBU på Ås, ISS Facility Services AS, nederlandske Wageningen University & Research, samt belgiske Hasselt Universitet.

BioFresh har fått 34 millioner kroner i prosjektstøtte fra Norges forskningsråd. 

ANNONSE