Bønder i byen: Gode smaker med lokale råvarer

– Vi bruker gjerne lokale råvarer hvis kvaliteten tilsier det. Kortreiste råvarer er positivt på så mange måter, sier Kristoffer Pedersen over en kopp kaffe hos «Bønder i byen», et sjarmerende og populært spisested i Kristiansand sentrum.

Pedersen er inne på driversiden, og har lang fartstid fra serveringsnæringen i sørlandsbyen – bl.a. som driver på Restaurant Sjøhuset.

Et konsept som skiller seg ut

– Sjøhuset er godt innarbeidet, og har et bra belegg året rundt. Så vi hadde lyst til å prøve noe helt annet. Vi ville finne et lokale oppe i byen, og vi ønsket å forme et sted og et konsept som skiller seg ut fra det øvrige serveringstilbudet du møter i Kristiansand. Målet var å tilby en god og spennende meny både til lunsj og middag med et stort innslag av lokale råvarer mest mulig tilberedt på eget kjøkken, forteller Kristoffer.

– Det har vi klart, selv om konseptet har endret seg litt i forhold til det vi tenkte oss. Ofte har man jo noen tanker om hvordan et konsept skal være, men så må det gjøres enkelte justeringer underveis. For vår del hadde vi bl.a. en ide om at vi også skulle selge bakervarer, egenprodusert syltetøy og andre delikatesser vi produserer på eget kjøkken, men det blir rett og slett for mye jobb. Men vi produserer mye til eget bruk, og gjør også en del ut av dette rent dekorasjonsmessig. Se bare på den veggen, sier Kristoffer og peker på glassene med syltetøy som står i hyllene.

– Men av og til får vi jo spørsmål om en gjest kan få kjøpe meg seg noe, og da ordner vi det.

Gjennomtenkt filosofi begeistrer

– Vi er opptatt av hvor råvarene kommer fra, og vi er også opptatt av å utnytte råvarene på beste måte. Det er mer enn en filet som kan gi store smaksopplevelser, smiler Kristoffer.

– Vi har sansen for det enkle som samtidig er sunt og smakfullt. Det handler bl.a. om å bruke ulike stykningsdeler, og det handler om å benytte ulike teknikker. Jeg tror kundene lar seg begeistre av det, og at vi har en gjennomtenkt filosofi bak det vi gjør. Det er helt klart en trend i tiden at mange er opptatt av råvarene i maten vår. Hvor maten kommer fra og hvordan den er produsert er viktig for mange gjester. Rent profesjonelt er det også morsomt og utfordrende å lage ting fra bunnen av, ikke minst for lærlingene våre som får en allsidig og variert praksis.

Spennende smaker og rause porsjoner

Et raskt søk på Tripadvisor forteller om gode tilbakemeldinger fra gjestene – både på maten og miljøet. Stedet berømmes for spennende smaker og rause porsjoner.

– Det er ikke noe å si på tilbakemeldingene vi får. Den største utfordringen vår har vært byggearbeidene på torget. Det har rett og slett vært litt kronglete å finne veien hit. Men nå er det snart over, og til sommeren vil du også finne en liten uteservering foran restauranten. Det er jeg overbevist om vil ha en veldig fin effekt, sier Kristoffer.

– Da kan man kombinere en god bede med noe godt i glasset mens man ser på livet!

– Bede?

– Hos oss kaller vi brødskiver for beder, slik man gjorde i gamle dager. Vi kan friste med mange forskjellige varianter, og på middagsmenyen finner du et rikt utvalg av ulike forretter, hovedretter og «maulemat». Kom og prøv!

ANNONSE