Duga byggkorn – smak og helse i hvert korn

Duga er merkevarenavnet på matbygg som er blitt dyrket fram i Østfold av engasjerte bønder. Kornet har en rekke gode egenskaper både for dem som vektlegger sunnhet og de som vektlegger smak og anvendelighet. – Derfor har vi en genuin interesse for dette, sier dyrkerne Grethe Walle og Steinar Weel, som har vært med i utviklingen av Duga.

Bygg har blitt dyrket i Norge i 4–5000 år, og var nordmenns viktigste matkilde fram til 1800-tallet. Selv om bygg representerer norsk tradisjon og fyller halvparten av landets kornåkre, går bare en svært liten andel til mat i dag. 

– Dette er en trend vi ønsker at Duga skal bidra til å snu, sier Grethe.

Smakfullt helseprodukt

Da SMAK kjørte inn på gårdsplassen stod Grethe i en lift og malte låven på Walle gård, som ligger på Rolvsøy i Fredrikstad. Ved siden av full jobb driver hun gården sammen med ektemannen Steinar. Der dyrker de både raps, erter og korn.

– På Walle gård har generasjon etter generasjon arbeidet med respekt for jorda, som har gitt dem både mat og livsgrunnlag. Vår visjon er å produsere sunn, trygg og god mat, sier Grethe.

– Bygg er det sunneste kornet, men er kjent for å ha en litt bitter smak. Smak og ernæring har vært i fokus i foredlingen av byggkornet til Duga, tilføyer Steinar.

Duga-bygget er et nakenbygg, det vil si at det slipper skallet under treskingen i motsetning til tradisjonelt byggkorn. Byggkornet til Duga er rikt på antioksidanter, gunstige fettsyrer og ikke minst betaglukan; et kostfiber som gir dokumentert helseeffekt ved at det senker kolesterolnivået i blodet. Betaglukan gir også en jevnere blodsukkerstigning, og dermed en økt metthetsfølelse som varer lenger.

Sola skinte over Walle gård under hele SMAKs besøk. Mye lys og høy temperatur er gunstig for et høyt nivå av betaglukan, og i så måte er klimaet ideelt i Østfold, som er størst i landet på korndyrking.

Duga i ASKO-sortimentet

Anne-Marte Røen Bye er markedsansvarlig for Duga, og forteller at det er mange som har latt seg begeistre av superkornet.

– Duga sitt bygg kan enkelt erstatte andre mindre sunne råvarer på menyen, både som garnityr og som ingrediens. Det er derfor et ideelt produkt for institusjonsmarkedet. En annen fordel er at Duga-bygget, til forskjell fra andre varianter byggkorn, ikke bør bløtlegges. Dette gir en mye kortere tilberedningstid.

Anne-Marte forteller at de også får veldig gode tilbakemeldinger fra gourmetkokker som har tatt i bruk byggkornet.

– Ikke bare smaker det godt, de synes også at kornet ser lekkert ut på tallerkenen med sin lyse og fine farge. Kornet tar for øvrig lett til seg både farge og smak.

Duga har per i dag polert bygg, klippet bygg og flaket bygg i sortimentet til ASKO Servering.

– På duga.no finner du inspirasjon og mange oppskrifter til hvordan du kan tilberede bygg-retter, og vi vil gjerne ha innspill og tilbakemeldinger fra de som tar i bruk produktene. Kornet er enkelt i bruk, bare fantasien setter grenser for anvendeligheten, sier Anne-Marte.

Produkt med merverdi

Ettersom stadig flere serveringsgjester blir opptatt av råvarenes opprinnelse og matsikkerhet, har produktene fra Duga en merverdi på menyen.

– Hvorfor skal vi importere masse ris og pasta, når vi har et kortreist alternativ som attpåtil er både sunt og godt? Det er også et miljøperspektiv i dette, sier Grethe.

– Bygget vårt har vist seg å være robust; normalt klarer det seg veldig godt med begrenset plantevernmiddelbruk. Alle Duga-dyrkere er bevisste på at maten skal være ren. Når vi som produsenter er sporbare, må vi kunne stå 100 prosent inne for produktet.

Duga-navnet bærer med seg norske tradisjoner; «duga» på gammelnorsk betyr «å vite hvordan» eller «å strekke til, være nok». Duga-kornet har riktignok sin opprinnelse i Canada, så hvordan fant det veien til Østfold? 

Fra Canada til Østfold

– Fylkesmannen i Østfold, sammen med Norges Vel og Nofima, ønsket en økt satsing på dyrking av bygg til matproduksjon. I den forbindelse ble det arrangert flere møter der blant annet kornprodusenter i Østfold ble invitert. Vi fikk høre om byggets unike egenskaper som matkorn, og på et av disse møtene ble det enighet om å danne et interimsstyre for å se på mulighetene som finnes, forteller Steinar.

Steinar og tre andre kornprodusenter gikk inn i interimsstyret. I 2011 stiftet de samvirket Norsk Matbygg.

– Vi var nysgjerrige og søkte etter mer kunnskap. Vi ville prøve noe nytt, samtidig hadde vi en større intensjon – vi ville utvikle noe spesielt.

De fant ut at Canada lå lenger fremme enn Norge på dette området. Der ble det nemlig dyrket en type matbygg som hadde helt spesielle kvaliteter. Forskere i Canada hadde gjennomført en rekke studier, og utviklet byggsorter med tanke på mat til mennesker.

– Vi så behovet for en studietur til Canada, og inviterte blant annet forskere fra Nofima til å delta. På turen, der også Grethe var med, knyttet vi mange kontakter og lærte mye. Da vi kom hjem, søkte vi om å få importere 10–12 ulike sorter for testdyrking under norske forhold. Utviklingen tok rundt tre år, og krevde mye arbeid og ressurser, sier Steinar. 

Duga AS (nå fusjonert med Norsk Matbygg) har i dag enerett på dyrking av dette spesielle byggkornet i Norden. 

– Alle bøndene som dyrker for Duga er stolte, engasjerte og kvalitetsbevisste, kommenterer Anne-Marte.

– En av hovedtankene bak Duga byggkorn er at dyrkerne skal være mest mulig involvert i hele verdikjeden. Det vil styrke norsk matproduksjon, sier Steinar.

– Vi har hatt stor tro på Duga-kornet hele veien, og er overbevist om at det må satses videre på dette. Vi har så mange ideer, men har lært at vi må være tålmodige. Vi er fortsatt i en læreprosess, smiler ildsjelene Grethe Walle og Steinar Weel.

ANNONSE