Bryggerhuset pilotbryggeri hos Aass i Drammen

Nå har det blitt litt lettere for restauranter og utesteder å få brygget sitt helt særegne øl. Bryggerhuset pilotbryggeri – som blander mikrobyggeriets eksperimentelle univers med storbryggeriets tunge erfaring – gir deg enkelt tilgang til gjæret skreddersøm.

– Bryggerhuset skal være både et laboratorium for nye og spennende ølvarianter, og et sted der restauranter og utesteder kan få satt sine smaksmessige bumerker på spesialutviklede brygg. Vi har allerede hatt en del gjestebrygging, med gode resultater. Gjennom å være med å starte selve bryggingen skapes et helt eget eierskap til det endelige produktet, sier Gard Karlsnes, som leder pilotbryggeriet hos Aass Bryggeri i Drammen.

– En typisk bryggedag begynner med begynnelsen: Innmeskingen – hvor vi jobber med malt – og gjennom valget av malttype definerer mye av ølets karakter. Så fortsetter vi arbeidet helt til ølet er på tank. Og så – etter fem uker – leveres det ferdige ølet «på døra».

Nesten alt

På Bryggerhuset kan du får brygget nesten alt du måtte ønske av øl, og vet du ikke hva du ønsker, så får du hjelpen du trenger.

– Kanskje har restauranten en signaturrett som trenger sitt eget øl for å bli komplett? Da utvikler vi en smak som passer. Kanskje har du en favorittøl som du ønsker å endre litt på; kanskje gjøre den litt lysere eller mørkere; søtere eller mer tørr? Da jobber vi sammen for å finne akkurat den smaken du leter etter, sier Karlsnes, som med solid hjemmebryggererfaring og opptil flere NM-medaljer i ølbrygging forlot skoleverket i august 2015 – han er opprinnelig adjunkt med videreutdanning fra Øvre Eiker kommune – til fordel for brygging på heltid ved Drammenselvas bredd.

– Vi snakker lidenskap, humrer Gard Karlsnes, som i besøkende stund nettopp har satt et fat på norsk malt og norske granskudd!

– Man må ikke være redd for å prøve nye ting, mener Gard.

Fordel med ASKO

– Bryggerhuset pilotbryggeri er fortsatt i startfasen. Derfor er det en stor fordel for kundene at «morselskapet» Aass Bryggeri allerede er godt etablert i ASKO-systemet. Det gjør at Bryggerhusets egne, faste produkter – som «Session Ginger Beer» – har grei vei til kunden, uansett hvor i landet restauranten måtte befinne seg, skyter Lauritz Aass inn. Lauritz er neste generasjon Aass og salgssjef for eksport og dagligvare.

– Dessuten gir koblingen til Aass Bryggeri en ekstra trygghet, fortsetter merkevareansvarlig Leif Eliassen.

Håndverksøl er mer enn ale

Håndverksbryggerne i Bryggerhuset brygger som nevnt hva du måtte ønske, men slår gjerne et ekstra slag for lagerølet, med særlig henblikk på bokkøl.

– Mange oppfatter håndverksøl som synonymt med overgjæret øl – eller ale. Men husk at det undergjærede ølet – lager-variantene – både krever lenger bryggetid og solid bryggerkompetanse.

– Har du retter på menyen som passer til litt tungt, mørkt øl? Før du bestemmer deg for porter eller stout så snakk med oss om bokkøl. Det er en fyldig og mørk lager med lange tradisjoner og mange mulige smaksbilder. Ta kontakt, så kan vi skape et bokkøl unikt for ditt spisested, avslutter pilotbrygger Gard Karlsnes.

ANNONSE