Denne uken er det servitør-NM!

+
Illustrasjonsfoto.

NM for servitører blir arrangert i samarbeid med NM i kokkekunst under storhusholdningsmessen A La Carte i Bergen 28. og 29. september. – Det viktigste er at vi får vist frem yrket. Arbeidsoppgavene til en servitør er veldig varierte, de inkluderer så mye mer enn tallerkentransport!

Det sier Rolf E. Wenstad, leder for Servitørlauget KKHR. Han skal selv delta i NM for servitører. En intensiv konkurransedag med et allsidig program venter ham og de fem andre deltakerne.

Betydningen av NM

Når servitørene går i ilden neste uke, er det sjette gang NM for servitører arrangeres. Servitørlauget KKHR ble stiftet nettopp for å arrangere norgesmesterskap, og er fortsatt et forholdsvis ungt og lite laug, sier Wenstad.

– Det er et større fokus på kokker, et norgesmesterskap for servitører kan bidra til statusheving også for denne yrkesgruppen. Hele serveringsbransjen skriker etter faglærte kokker og servitører. Mange skoleelever innen restaurant- og matfag deltar på messene der NM arrangeres. Konkurransen er et utstillingsvindu som kan vise elevene hvilke muligheter man har som servitør med fagbrev. Ikke minst får de se hvor morsomt og spennende dette yrket kan være!

Samarbeid med NM i kokkekunst

NM i kokkekunst foregår parallelt, og det er retter som lages under denne konkurransen, servitørene skal servere. Hver deltaker får tildelt en kokk de skal samarbeide med. Wenstad understreker at god kommunikasjon mellom servitøren og kokken er vesentlig.

– Konkurransen tar på mange måter form som en normal arbeidsdag, i den forstand at det må være en god flyt mellom servitøren og kokken for at helhetsproduktet skal bli så godt som mulig. Den store forskjellen er at man vanligvis kjenner både kokken og menyen godt.

Intensiv konkurransedag

Konkurransen starter allerede på morgenkvisten. Første oppgave er å dekke et selskapsbord til seks gjester. Wenstad har tro på stor variasjon mellom bordene i år.

– Tidligere har temaet vært «selskapsbord». Nytt av året er at deltakerne skal velge seg ut et land som tema for borddekkingen, det blir morsomt!

Når borddekkingen er over, venter en rekke andre konkurransegrener. For første gang blir det gitt en skriftlig teorioppgave under NM. Videre skal deltakerne blindlukte brennevin og blindsmake vin, før de skal sablere champagne og skjenke samme mengde i seks glass fordelt på kun én helling per glass. Flasken skal dessuten være tømt etter siste glass.

Ved bordet skal tre-retters menyen fra den aktuelle kokken serveres. Servitørene skal sette en drikkemeny til rettene, og denne skal presenteres til dommerne. Nytt av året er at presentasjonen skal foregå på engelsk, slik det gjøres i det nordiske mesterskapet.

Etter desserten er det duket for konkurransegrenen «transjering av ost». Servitøren skal transjere tre ulike oster til gjestene. Deltakerne skal også transjere og flambere ananas for to personer som om det er en dessert. Senere venter en baroppgave; servitørene skal lage seks drinker på bestilling fra tre gjester. Drinkene fordeler seg på to cocktails, to longdrinks og to alkoholfrie drinker.

Service er avgjørende

Hver konkurransegren blir bedømt på en poengskala som går fra 0 til 10.

– Service er avgjørende under alle oppgavene, det vil si hvordan du presenterer og serverer mat og drikke. Det finnes en rekke klassiske og helt spesifikke regler servitørene må forholde seg til, for eksempel at man skal bevege seg rundt bordet i retning klokka, forteller Wenstad.

– En del momenter i konkurransen kan derfor vurderes objektivt, enten gjør du det rett eller galt, men mange steder er det et lite rom for en subjektiv vurdering. Det teller for eksempel positivt om servitøren klarer å skape en god stemning rundt bordet, atmosfæren er viktig. Man kan gjerne hjelpe til med å få i gang en samtale mellom gjestene.

– Det aller, aller viktigste for en servitør er å få gjestene til å føle seg komfortable. Det spiller ingen rolle hvor god mat og vin det er, hvis gjestene ikke har det bra, fremhever Wenstad.

Dette er deltakerne i NM for servitører 2017:

  • Marius Fidje Tjelta, Lysebu Hotel, Oslo
  • Erling Nordås, Restaurant 1877, Bergen
  • Rolf E. Wenstad, Oslo Militære Samfund, Oslo
  • Sara Bjerkelund, Stock Barcode, Oslo
  • Kristoffer Aga, Colonialen, Bergen
  • Birk Torp, To Rom og Kjøkken, Trondheim

Vinneren får representere Norge i nordisk mesterskap for servitører.

ANNONSE