Iskald sunnhet fra Vestfold

– Fyll blenderen med dypfrosne biter av grønnkål, ananas og mango fra smoothieposen; hell i litt eplejus og kanskje litt frossen ingefær; og la maskinen få jobbe det hele godt sammen. Slik får du en superdrikk full av sunnhet!

SMAK er på bedriftsbesøk igjen. Denne gang hos Norrek i Brunlanes i Vestfold. Her blir vi møtt av salgssjef Hege Skoli Svendsen og markedskoordinator Isabell Kristin Svendsen, som serverer duggfriske smoothies rett fra blenderen.

– Dypfryste grønnsaker og bær holder gjerne bedre på vitaminer og mineraler. Dessuten er kombinasjonsmulighetene mange, og du kan skape deg akkurat den smoothiesmaken du ønsker, gjerne spisset med dypfryst chili eller ingefær.

Ferdig salat på 1-2-3

– Vi merker godt at det en grønn bølge på gang. Markedet for sunne produkter blir større, og nye bruksmuligheter dukker opp hele tiden. Det fine med dypfryst frukt, grønt og bær, er at du så lett kan kombinere sunnhet med praktisk anvendelse, sier Hege Skoli Svendsen.

– Akkurat nå satser vi sterkt på bønneblandingen vår med krydder og olje. Den gjør seg like godt i salatbaren som i tacoen på en kjøttfri mandag.

Vestfold!

Som vestfoldbedrift er Norrek naturlig omgitt av noe av det ypperste nasjonen har å by på når det gjelder grønnsaker.

– Dessuten ligger vi rett ved grensen til Telemark, som også har topp produkter. Men vi importerer litt også. Det må til for å kunne levere et bredt og kontinuerlig sortiment.

Smart bærekraft

Sunnhet og bærekraft går ofte hånd i hånd, men hos Norrek har de smeltet helt sammen. 30 tonn (!) brokkoli- og blomkålsmuler – som er restprodukter fra produksjonen – er hittil samlet sammen og solgt til bruk i supper og grønt i kjøtt.

– Jo mer vi utnytter, jo mindre kaster vi. Det er sunn fornuft, konstaterer Norreks medarbeidere. 

Norrek uten reker

Norrek er et familie-eiet selskap med historie tilbake til 1975. Det var da gründer Kjell Manvik – sammen med tre samarbeidspartnere – så et misforhold i pris mellom reker og grønnsaker i Nord- og Sør-Norge. Forretningsideen ble derfor å frakte frukt og grønt fra sør til nord, der grønt var dyrt; og så ta med reker sørover igjen, der reker var tilsvarende kostbart – og derav navnet. Første tur ga et overskudd på ti kroner, og dermed var businessen i gang.

I 1978 overtok Manvik grønnsaksdelen av Norrek som eneeier, og fra da av ble fokuset fullt og helt festet på dypfryst grønt, frukt og bær – og senere også sopp- og potetprodukter. Anlegget i Brunlanes måler 11.000 kvadratmeter etter siste utbygging, og stiller dermed med 22.000 pallplasser. I tillegg kommer fabrikken i Larvik sentrum. Siden -78 har pilene stadig pekt i riktig retning, og Norrek er i dag en bedrift med 75 ansatte og 300 millioner kroner i omsetning.

ANNONSE