Uønsket delikatesse blomster opp

+
Denne stillehavsøstersen er plukket i Vollen i Asker. De siste 2 årene har det vært en voldsom vekst i antall stillehavsøsters i dette området.

Da jarlen Erling Skakke grunnla Halsnøy kloster rundt 1160, var den rike østers-pollen på nord-siden av klosteranlegget en viktig årsak til at klosteret ble liggende akkurat her. På den tiden – og frem til våre dager – har forekomsten av flatøsters vært svært stedsbegrenset. Årsaken er at denne typen østers krever relativt høye vanntemperaturer over tid for å formere seg.

Nå har milde sjøtemperaturer sørget for en større utbredelse av denne delikatessen i norske farvann. I tillegg har vi også fått en fjernere slektning av flatøstersen på permanent besøk, nemlig stillehavsøstersen.

Milde vintre

For 5 år tilbake var det ikke en stillehavsøsters å se langs bergnabbene i indre Oslofjord. Nå finnes det millioner av dem, og sammen med flatøstersen som også er på fremmarsj, vil disse skjellene på sikt utgjøre en trussel mot blåskjellforekomstene – både i Oslofjorden og andre steder.

Årsaken til den store oppblomstringen er de milde vintrene med høyere sjøtemperaturer og derav mindre is-gnissing på svabergene.

Oppdrett

Stillehavsøstersen kom til Norge på 70-tallet da det ble startet oppdrett av arten. Problemet med denne arten er at den vokser raskere enn blåskjell. Den fester seg gjerne på en hard overflate, for eksempel et blåskjell, og omkranser dette for til sist å kvele blåskjellet. I Nederland og Danmark er utbredelsen av stillehavsøsters enkelte steder blitt massiv, og den har tatt over tidligere bunnområder som tidligere var dekket av blåskjell.

Spis den!

Stillehavsøsters skiller seg fra den norske flatøstersen på form og skallstruktur. Stillehavsøstersen har et langstrakt bølget skall med skarpe kanter, mens flatøstersen har et rundt, flatt og grå-grønt skall.

Fargen på stillehavsøstersens skall er vanligvis hvitaktig med lilla, langsgående striper. Det positive med den, er at den smaker utmerket! En god måte å bekjempe denne arten på er derfor å spise den. Vær imidlertid påpasselig med å følge blåskjellvarselet når du skal ut for å sanke østers!

Les også: Er det trygt å spise stillehavsøsters?

ANNONSE