The King has entered the building!

En liten omskriving av en klassisk kommentar knyttet til en av Elvis Presleys sceneopptredener i 1970, kan være en passende overskrift på historien om Er-An veikro. Litt usikker på hvor dette fører hen, sier du? Følg med oss til dette stedet som du finner langs E39, nærmere bestemt på Syfteland i Os kommune. Kjører du den veien, anbefales å ta en tur innom, enten det nå er for å få litt påfyll av god mat og drikke, eller rett og slett fordi dette er en veikro utenom det vanlige.

Innenfor døren ser du med en gang at stedet er sterkt inspirert av Rock & Roll, og ikke minst Elvis Presley. Bardisken er formet som en gitar, juke-boksen lyser mot deg lenger inn i lokalet, og på veggene er det bilder fra Memphis - alle tatt av innehaveren selv. På veggen innerst i lokalet ut mot den hyggelige uteplassen som ligger med utsikt over Røykenesvannet, svever en Cadillac-grill – «susende» ut fra veggen.

Godt miljø

– Velkommen til oss, hilser Linda Andersen blidt og byr på rykende ferske baguetter og god kaffe. Vi er veldig fornøyde med hvordan vi har fått det her, men det har vært en lang vei å gå før vi kunne åpne dørene på «nye» Er-An veikro.

Men 30. mars i fjor var det offisiell åpning, og siden har kundene strømmet på. Folk trives her, og mange kommer langveisfra for å besøke oss. De liker miljøet, og de liker maten vår!

Linda driver stedet sammen med datteren Hanne Catrine som er 4. generasjon Andersen som sørger for mat og drikke til veifarende på Syfteland. Hanne Catrines oldemor Annie åpnet en liten lukekiosk på 50-tallet, og det ga grunnlaget for veikroen som ligger her i dag. Og navnet, Er-An veikro, er også utledet av familien. Er-An er forstavelsene til Erling Andersen som fortsatte virksomheten etter Annie.

Utvidelsesplanene har Linda hatt i mange år, men veimyndigheter og fylkesmann har satt foten ned – gjentatte ganger.

– Men jeg er nok litt sta! Jeg ville ikke gi opp drømmen om å lage et hyggelig spisested og med det skape arbeidsplasser her på stedet. Heldigvis fikk jeg ordføreren vår, Terje Søviknes, til å engasjere seg. Det ble utslagsgivende, forteller Linda.

Drive in-kino

Amcar-entusiastene er svært begeistret for denne veikroen, og flere Amcar-klubber legger gjerne arrangementer til stedet. Amcar Norge har også vært her og laget en flott reportasje. Ekstra stas var det i fjor høst da Linda arrangerte drive-in kino for Amcar-biler på parkeringsplassen. – Det ble en minneverdig opplevelse og noe vi planlegger å gjøre denne høsten også! Responsen var jo fantastisk!

Vi er selvfølgelig veldig glade for at mange Amcar entusiaster trives hos oss, men vel så hyggelig er det at alle typer gjester slapper av og hygger seg her. Veifarende er selvfølgelig en viktig kundegruppe, men vi er også opptatt av at vi skal være et godt tilbud for folk i nærmiljøet. Derfor har vi bl.a. spesielle tilbud med tanke på dem, for eksempel fredagsbiff til en rimelig penge.

Ellers spiller nok også musikken en viktig rolle i så måte. Elvis-låter og rock er jo noe de fleste er glade i. For de eldre ligger det nok litt nostalgi i både i musikk og omgivelser, mens de yngre synes det er kult med en plass som dette.

Elvis og Memphis

– Da alle mulige hindringer var overvunnet og vi kunne begynne planleggingen av stedet, var det å sette i gang med utformingen. Jeg var opptatt av at vi måtte ha noe som var spesielt, noe som kunne bli en «snakkis». Vi reiste til USA for å hente inspirasjon, og brukte lang tid i musikkbyen Memphis. Det ga et godt grunnlag for å lage et konsept vi kunne stå inne for. Vi har hatt hjelp av flere interiørarkitekter, og det var en omfattende og komplisert prosess. Det var mye som måtte justeres før vi fikk det slik vi ville ha det, forteller Linda.

På turen til Memphis tok Linda flere hundre bilder, og flere av disse er forstørret opp og pryder veggene.

– Musikken er jo en viktig del av konseptet, og vi har jevnlig live-konserter. Vi har hatt mange kjente og dyktige musikere innom, bl.a. Heine Totland og Gisle Børge Styve.

Spareribs og reinsdyrkaker

– Vi har fått et flott kjøkken som gir oss muligheten til å satse enda sterkere på maten. Selvfølgelig har vi spareribs og solide burgere på menyen, noe som hører med i et konsept som dette. Samtidig har vi tatt med mye fra den gamle menyen som våre faste kunder er vant til. Mange kjører jo lange veier for å spise soft ice hos oss! I tillegg til dette, har vi utvidet med tradisjonsmat som reinsdyrkaker og fjellørret. Gjestene setter stor pris på det, forteller Linda.

– Det er alltid nødvendig å se på nye muligheter for å utvikle seg. Vi har hatt stor suksess både med konseptet vårt og med matsalget, men likevel kan ting alltid gjøres bedre. Derfor har vi nå ansatt en svensk kokk, Jan Johannsson, som skal bidra med å utvikle nye ting på menyen. Det blir spennende for oss, og er forhåpentligvis noe som vil bidra til å trekke enda flere gjester, forteller Linda.

– Helt til slutt må jeg få nevne at jeg er veldig glad for samarbeidet vårt med gode leverandører som bidrar med viktige innspill. I mange år har vi hatt et tett og godt samarbeid med ASKO Vest og markedskonsulent Ove Haukeland. Det er noe jeg setter stor pris på, sier Linda Andersen.

ANNONSE