Mandag 10. november 2025 sto jubelen i taket på Vippa i Oslo da vinnerne av Matprisen ble annonsert. Annechen Bahr Bugge tok hjem hovedprisen for sin evne til å invitere inn i matens kulturhistorie med raushet og smittsom interesse. Villbrygg vant Årets produsent for eliksirer som binder natur til kultur, mens Hovelsrud gård ble Årets råvareprodusent for sin økologiske, frittgående kylling.
Gjennom tolv år har Matprisen løftet økologiske og bærekraftige forbilder i hele verdikjeden – fra bønder, forskere og drikkeprodusenter til butikker, veikroer og kantiner.
– Årets vinnere er alle gode eksempler på at mye er mulig om vi satser på økologisk og annen bærekraftig produksjon og foredling i dette landet, sa juryleder Arnt Steffensen. – Matsystemet er komplekst og verdensomspennende. Prisvinnerne viser at ingen må løse alt selv og at mye kan gjøres om man griper tak i miljøutfordringene i sin del av helheten.
Årets råvareprodusent: Hovelsrud gård
– Vi spiser 80 millioner kyllinger i året og kun en halv prosent av dem kommer fra økologisk produksjon. Vi er så glade for at Matprisens jury løfter aktører som oss som driver annerledes og som lager mat uten sprøytemidler og kunstgjødsel, sa Marianne Olssøn fra Hovelsrud, som mottok prisen.
Årets storkjøkken: Kalnes videregående skole
Kalnes videregående skole vant Årets storkjøkken. «Hver matbit er et matvalg. De som metter mange munner, er i en særstilling fordi de kan ta valg på vegne av flere», heter det i begrunnelsen. Skolen skaper lokale verdikjeder for økologiske råvarer.
Mange verdige vinnere
Fat og Fe tok Årets salgskanal for sitt gule hus fylt med miljøvennlige fristelser. Kristoffer Torheim og «Takk for maten»-podden ble Årets formidler for nysgjerrig kunnskapsspredning om landbruk. Mortens Kro sikret Årets kjøkken med bærekraftige måltider fra bunnen av. Debioprisen gikk til Hørte gård for tydelig kommunikasjon av Ø-merkede grønnsaker.
Gjenoppta produksjon av økologiske settepoteter
Graminor fikk Årets utfordring: gjenoppta produksjon av økologiske settepoteter for å nå Stortingets tiprosentsmål for økologisk areal innen 2037 og styrke matberedskap. Uten norske frø risikerer vi umulig økologisk potetproduksjon, advarer juryen.
KokkeKarlas stipend tildeles Maren Bjerkeli, soussjef på Kvitnes gård, for læretid hos Elena Reygadas i Mexico – verdens beste kvinnelige kokk 2023.
Verdien av vinnerne
– Prisutdelingen er en feiring av de nominerte og vinnerne, men bakteppet er jo ikke lystig, mente juryleder Steffensen. – Det er ti år siden Parisavtalen ble vedtatt uten at verden har bevegd seg i rett retning, og en fornyet oppmerksomhet rundt matberedskap viser at vi ikke kan ta maten vi spiser for gitt. Det er i den sammenhengen vi må forstå verdien av vinnerne: De setter en standard for etikk, ansvarlighet og bærekraft som flere bør se til.
Matprisen arrangeres av Debio Marked, og til grunn for Matprisen ligger konseptet Et bærekraftig måltid.