Aleksander Næss Strand og Felix Dalen vant Årets grønne kokk 2025



Den grønne bølgen ruller videre i norsk gastronomi, og under Årets grønne kokk 2025 var det Aleksander Næss Strand fra Arakataka og Felix Dalen fra Vaaghals som gikk av med seieren. Konkurransen, som fant sted på UMAMI Arena i NOVA Spektrum 19. mars, samlet noen av Norges fremste kokketalenter i en intens kamp om den gjeve tittelen.
– Nei, det kom litt uventet på oss, etter kun å ha trent sammen i tre uker. Dette føles veldig, veldig fint, sier Aleksander Næss Strand, den ene av de to vinnerne fra gårsdagens konkurranse.
Aleksander jobber til daglig på gourmetrestauranten Arakataka, mens Felix jobber på den like anerkjente restauranten Vaaghals – noe som gjorde at de måtte være kreative for å finne tid til samtrening.
– Vi har trent sammen på Norsk Restaurantskole, der vi fikk låne kjøkkenet. Vi var veldig heldige som fikk den muligheten, forteller han.
En kulinarisk duell med grønnsakene i fokus
Fire lag, bestående av dyktige kokker fra noen av landets aller beste restauranter, fikk i oppgave å komponere en kreativ og smakfull treretters meny – utelukkende basert på norske vintergrønnsaker. Det var duket for en smakskamp på høyeste nivå, hvor dommerne vurderte både smak, teknikk, kreativitet og presentasjon.
Konferansier Kristine H. Hartviksen, NKL-æresmedlem og styremedlem i World Association of Chefs Societies (WACS), var blant dem som lot seg imponere.
– Det har vært svært høyt nivå under hele konkurransen – og det har vært spennende menyer. Jeg brukte ordet «kunst» tidligere i dag, fordi rettene de fire lagene har skapt, har vært så utrolig flotte.
Hun trekker spesielt frem hvordan årets finalister utfordret tradisjonelle metoder og råvarebruk.
– En av råvarene i desserten var pastinakk – en råvare vi sjelden bruker på denne måten. Et spennende råvarevalg!
Vinnerpallen i Årets grønne kokk 2025
- 1. plass: Aleksander Næss Strand (Arakataka) & Felix Dalen (Vaaghals)
- 2. plass: Sunniva Aas Mathisen & Jakub Sniegocki (Vaaghals)
- 3. plass: Mats Eriksen (Michaels) & Kevin Wollik (Prinsen)
For Aleksander har konkurransen vært en øyeåpner.
– Det er jo bare veldig inspirerende og lærerikt å sette grønnsaker i fokus på denne måten, for det er faktisk veldig sjeldent at det blir gjort. Så dette vi har gjort i dag er absolutt noe som vi bør fortsette med, sier han.
Dommerne: – En ny standard for grønn gastronomi
I dommerpanelet satt blant annet vinneren fra Årets grønne kokk 2023, Nils Flatmark.
– Det er inspirerende å se hvor mye kreativitet kokkene legger i grønnsakene. Hver råvare har fått skinne, og nivået i år har vært skyhøyt, sier Flatmark.
Hoveddommer Kjetil Gundersen sammenlignet nivået med motorsport.
– Kjetil brukte ordet «Formel 1», og jeg skjønner hvorfor. Så utrolig gøy, sa Hartviksen.
En konkurranse med økende prestisje
Årets grønne kokk ble arrangert for tiende gang, og konkurransen har utviklet seg til å bli en av de mest prestisjefylte arenaene for grønn gastronomi i Norge. Lagene ble valgt ut flere måneder i forkant basert på innsendte menyer. Utallige timer med trening har blitt lagt ned.
Men det stopper ikke her. Ifølge Hartviksen har konkurransen allerede fått internasjonal oppmerksomhet.
– Utlandet merker hva vi gjør. Vi har allerede arrangert «nordisk Årets grønne kokk» – eller Nordic Green Chef – fire ganger. Med Norge i førersetet.
Og det internasjonale engasjementet vokser.
– Nå viser også verden interesse for denne konkurransen. Jeg presenterte den på forrige verdenskongress for World Chefs, og de er veldig interessert. Målet er jo at dette skal bli en internasjonal konkurranse.
Dette var årets konkurranselag
- Lag 1: Sunniva Aas Mathisen & Jakub Sniegocki – Vaaghals (Oslo)
- Lag 2: Mats Eriksen – Michaels (Oslo) & Kevin Wollik – Prinsen (Oslo)
- Lag 3: Kristian Bergland Nilsen & Leonard Stefan Zoltan – La Famiglia, Nyt & Compagniet (Tromsø)
- Lag 4: Aleksander Næss Strand – Arakataka (Oslo) & Felix Dalen – Vaaghals (Oslo)
SMAKmagasinet gratulerer Aleksander og Felix som årets grønne kokker, og hyller alle deltakerne for en fantastisk innsats.