Pettersen, Vartdal, Espeland og Sundset klare for Årets kokk 2025

Fire sterke kandidater er klare til å kjempe om tittelen Årets kokk 2025: Eli Anne Sundset (25), Tollbua – Aleksander Løkkeberg Vartdal (29), Thon Hotels – Aron Espeland (28), Brasserie France – Christian André Pettersen (35), Alter Ego. Og kun en av dem får representere Norge i Bocuse d’Or.
Vinneren av Årets kokk blir Norges kandidat til Bocuse d’Or Europe – første steg mot verdensfinalen i Lyon 2027. Den norske kvalifiseringsfinalen går av stabelen 23. september i Stavanger Konserthus.
– Alle fire har solid konkurranseerfaring, sterk faglig dyktighet og et tydelig blikk for fremtidens kokkefag, sier Ørjan Johannessen, ny styreleder i det norske Bocuseakademiet.
Kandidatene er valgt ut av Bocuseakademiet etter en innsendelsesoppgave med fokus på moderne bruk av norske råvarer – blant annet fjordørret, yellowtail kingfish, tomat, kål og setersmør.
Erfaring fra toppnivå
Alle fire har tidligere deltatt i Årets kokk eller Årets unge kokk. Pettersen har deltatt i Bocuse d’Or to ganger og hentet hjem bronse i verdensfinalen. Sundset vant Årets unge kokk 2023, Espeland tok sølv i Årets unge kokk 2019 og tok bronse i Årets kokk 2023, mens Vartdal vant Årets unge kokk i 2019 og tok sølv i Årets kokk 2023.
– Dette er kandidater med høyt nivå og stort potensial. Vi har et privilegium i Norge – vi kan velge mellom kokker i verdensklasse med solid konkurranseerfaring, sier Johannessen.
Fra utvalg til lagbygging
Årets kokk arrangeres av Stiftelsen Norsk Gastronomi (SNG), som også organiserer den norske innsatsen i Bocuse d’Or. Daglig leder Arne Sørvig understreker at veien frem til finalen er et lagarbeid.
– Hver kandidat setter nå sammen sitt team med commis og trener. Samtidig involveres mange dyktige fagfolk underveis. Hvert av lagene blir i seg selv unike læringsarenaer, som igjen skal dele sine erfaringer så åpent dekan uten å avsløre hemmeligheter, slik at enhver Årets kokk gagner hele det norske kokkemiljøet på en positiv måte.
Om Årets kokk og Bocuse d’Or
Årets kokk arrangeres hvert oddetallsår av Stiftelsen Norsk Gastronomi og Bocuseakademiet. Vinneren blir Norges offisielle kandidat til Bocuse d’Or – verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse.
Om Stiftelsen Norsk Gastronomi
Stiftelsen Norsk Gastronomi (tidl. Bocuse d’Or Norge) utvikler norske kokketalenter og bygger omdømmet til norsk gastronomi. I tillegg til Årets kokk organiserer stiftelsen Årets unge kokk og Årets kokkespire. SNG kombinerer konkurransearbeid med kunnskapsdeling, samfunnsoppdrag og utviklingsprosjekter i gastronomiens tjeneste.