Slik kombinerer man mat og røkt whisky

Røkte whiskyer har en særegen smak og aroma som kan minne om bål, brent ved og kull. Denne karakteristiske røyksmaken kommer av at det maltede kornet tørkes over torvrøyk. Mengden røyk bestemmes av hvor lenge og intensivt kornet blir eksponert for røyk, og noen whiskyer kan altså være mer røkte enn andre. Andre smakskarakteristikker kan være sjønoter, tang, krydder og frukt.
Røkt whisky er særlig forbundet med Skottland. Blant Skottlands whiskyregioner er det spesielt Islay og Høylandet, inkludert øyene, som produserer røkt whisky. Det produseres imidlertid også noe røkt whisky i Campbeltown. De mest kjente røkte whiskyene er nok Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg og Talisker. Mens de tre første kommer fra Islay, kommer sistnevnte fra øya Isle of Skye.
Røkt whisky er relativt populært i Norge, ettersom nordmenn har en tendens til å sette pris på kraftige og smakfulle whiskyer. Mange whiskyentusiaster foretrekker de torvrøykede variantene fremfor mildere og mer elegante whiskystiler. Ettersom disse whiskyene har en så kraftig smaksprofil, kan det imidlertid være utfordrende å kombinere dem med mat. Som serveringssted kan det altså være fornuftig å ha kunnskap om hvilke kombinasjoner som fremhever både whiskyen og maten.
Nøkkelen ligger i balansen mellom ulike smaker
Noe av det viktigste å tenke på når man skal kombinere mat og røkt whisky, er at man må finne en balanse mellom de ulike smaksprofilene. Siden whiskyen har en så kraftig smak, må man for eksempel være forsiktig med å kombinere den med delikate smaksprofiler.
En god tommelfingerregel er at røkt whisky passer godt med røkt eller grillet mat, altså mat med stekeskorpe og sin egne, røkte profil som gjenspeiler torvrøyken i whiskyen. Enkelte whiskyer passer imidlertid også godt med oster og desserter.
Kjøtt
Røkt whisky passer godt sammen med røkt og grillet kjøtt. For eksempel er BBQ og torvrøyket whisky en klassiker! Også spekemat som chorizo passer ypperlig med røkte whiskyer, da spesielt høylandswhiskyer.
Fugl
Mange høylandswhiskyer har en mildere og mer lyngaktig røyksmak som passer godt sammen med kylling og and, spesielt dersom den er grillet og godt krydret. En virkelig legendarisk kombinasjon er Lagavulin og Pekingand!
Sjømat
Røkt whisky passer også godt sammen med røkt fisk. Andre tilberedningsmetoder gjør imidlertid at fisken får en mer delikat smaksprofil, og da vil whiskyen kunne være overdøvende. Også grillede skalldyr, spesielt dersom de får en lett forkullet stekeskorpe, passer godt. Østers kan passe godt sammen med enkelte Islay-whiskyer, ettersom begge har en salt og maritim smaksprofil som komplementerer hverandre.
Grønnsaker
Også grillede grønnsaker passer ypperlig sammen med røkt whisky, ettersom grønnsakenes brente sødme balanserer røykpreget i whiskyen. Grillet mais og grillede gulrøtter er spesielt godt sammen med torvpreget whisky, ettersom både maisen og gulrøttene får en røkt og karamellisert smaksprofil.
Oster og desserter
Enkelte røkte whiskyer kan også passe godt sammen med kraftige oster og mørk sjokolade. For eksempel er det godt sammen med blåmuggost og desserter laget på mørk sjokolade (70 prosent kakao eller mer) eller karamell. En søt dessert kan nemlig balansere intensiteten til whiskyen og gi en forbedret smaksopplevelse. Å ha havsalt på dessertene gjør også at den maritime smaken i whiskyen blir forsterket.
Kilde: foodandwine.com