– Endelig flere som søker seg til restaurant- og matfag!

Søkertallene til restaurant- og matfag på landets videregående skoler økte med sju prosent fra 2023 til 2024. – Vi liker å tenke at også Stiftelsen for rekruttering til restaurant- og matfag har spilt en rolle her, sier Stiftelsens nye styreleder, Trond Langrud.

Stiftelsens nye styreleder, Trond Langrud, har lang fartstid fra bransjen. Han begynte i ASKO i 2012, etter å ha samlet bred bransjeerfaring fra hotell, restaurant og personalrestauranter, som både kokk, kjøkkensjef og driftsansvarlig.

Langrud har i dag ansvar for salg i det frie markedet i hele landet for ASKO Servering, og han har kjent – og kjenner – utfordringene i bransjen godt.

Stiftelsen

– Stiftelsen har en viktig funksjon når det gjelder å motivere til rekruttering inn til restaurant- og matfag, mener den nye styrelederen. Han påpeker at alle gode krefter nå må bidra for å løfte restaurant- og matfag ytterligere, slik at veksten i søkertallene kan fortsette inn i 2025.

Stiftelsen for rekruttering til restaurant- og matfag ble opprettet i 2016 etter initiativ fra ASKO NORGE, Norske Kokkers Landsforening (NKL), Scandic Hotels, Mat & Drikke Gruppen og NHO Reiseliv. Siden etableringen har Stiftelsen delt ut millioner av kroner til ulike rekrutteringstiltak.

Sterkest vekst i nord

I alt 4100 ungdommer søkte seg til programfagene innen restaurant- og matfag i 2024. 1906 av dem søkte Vg1, som altså er en nasjonal økning på sju prosent fra året før. Statistikken viser også store regionale endringer. Spesielt i Nordland fylke har det vært en markant økning, der søkertallene til restaurant- og matfag på Vg1 økte med hele 47 prosent i samme periode. Økningen i Oslo lå på 25 prosent.

– Vi trenger enda flere flinke kokker og servitører!

– Det er første gang på mange år at disse søkertallene vokser, noe som gjør det hele ekstra gledelig. Men vi må fortsette det gode arbeidet, og her kommer Stiftelsen inn i bildet, fortsetter Langrud. – Stiftelsen er til for å stimulere lokale tiltak som kan få enda flere unge til å velge bransjen vår.

– Midlene fra Stiftelsen kan gå til rådgivere på ungdomsskoletrinnet, elever i ungdomsskolen gjennom Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) og Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG), kommuner, fylkeskommuner og andre som jobber med utdanning og rekruttering. Pengene kan brukes til tiltak som gir ungdomsskoleelever bedre kjennskap til restaurant- og matfag, og til å hente inn unge, inspirerende kokker som kan fortelle om et spennende yrke med mange muligheter – for å nevne to eksempler. Midlene kan også brukes til prosjekter som konkret utvikler kokketalenter blant ungdomsskoleelever.

Snart søknadsfrister

1. mars er søknadsfristen for restaurant- og matfag på landets videregående skoler. 1. mars er også nærmeste frist for å søke midler fra Stiftelsen for rekruttering til restaurant- og matfag. Den andre av årets to søknadsfrister er 1. oktober.
– Vi ønsker alle gode idéer velkomne, sier Trond Langrud. – Men det er greit å ha en klar plan for hva dere skal gjøre og hvorfor. Samarbeid gjerne med andre aktører for å gjøre prosjektet enda sterkere.

●      Les mer om søknadsprosessen.

ANNONSE