Gourmet eller gourmand? Bli med på quiz!

Er du klar for en liten og uhøytidelig romjuls-quiz hvor du kan briljere med dine kulinariske kunnskaper?

Vi har satt sammen et knippe spørsmål som alle har en eller annen kulinarisk vri. Her finner du lette spørsmål du selvsagt vet svaret på, noen litt mer vriene og noen ganske krevende som passer godt for deg som helt klart er en gourmet. De riktige svarene finner du helt på slutten. Fall ikke for fristelsen til å kikke... Lykke til!

Quiz

  1. Hva betyr Nasi Goreng?
  2. Kan man spise kronbladene på en nøkleblomst?
  3. Hva betyr betegnelsen «brut» i vinsammenheng?
  4. Hvilket land tilskrives retten Gulasj?
  5. Hva betyr uttrykket posjere i kulinarisk sammenheng?
  6. Hvilken farge har villris?
  7. Hva skal en sirupssnitt pyntes med?
  8. Hva er en choritzo?
  9. Hva heter japansk risbrennevin?
  10. Hva er rösti-poteter?
  11. Hva er Beluga?
  12. Hvilken farge har valmuefrø?
  13. Hva kalles de to gjæringsprosessene som brukes under ølbrygging?
  14. Hvor ble ølmerket Heineken opprinnelig brygget?
  15. Hva heter Norges eldste bryggeri?
  16. Hvor kommer Marsala-vinen fra?
  17. Hvilke ingredienser bruker du i Sandefjord-smør?
  18. Hva er et annet navn på småmakrell?
  19. Hva er hovedingrediensen i retten Coq au vin?
  20. Hva betyr Eau de Vie?
  21. Hva innebærer det å sautére noe?
  22. Hva er en blini?
  23. Hvilken ingrediens bidrar til å gi aioli en karakteristisk smak?
  24. Hva er en grunnsaus?
  25. Hva lages marsipan av?

Løsningen

  1. Stekt ris
  2. Ja
  3. Helt tørr vin
  4. Ungarn
  5. Å koke noe i kraft eller vannbad
  6. Mørk, nesten sort
  7. En mandel
  8. En meksikansk pølse
  9. Sake
  10. Revne, pannestekte poteter
  11. En type kaviar
  12. Grå/gråsort
  13. Over- og undergjæring
  14. Nederland
  15. Aass
  16. Sicilia
  17. Smør, fløte, sitron og persille
  18. Pir
  19. Ung hane
  20. Livets vann
  21. Å steke noe raskt
  22. Russisk pannekake
  23. Hvitløk
  24. En saus som er base for andre sauser
  25. Mandler, sukker og eggehvite

Poengsum:

  • Mellom 25 og 23 poeng: Du er utvilsomt en gourmmet! (Du har ikke kikket?)
  • Mellom 22 og 18 poeng: Du har uten tvil mye kulinarisk kunnskap og aspirerer til å bli en ekte gourmet!
  • Mellom 17 og 12 poeng: Du er nysgjerrig, er vitebegjærlig og står på! Her er det muligheter!
  • Fra 11 poeng og nedover: Ikke din dag i dag...
ANNONSE