9 tips for å brygge bedre traktekaffe

Traktekaffe har lenge vært nordmenns favorittkaffe. Selv om mange kaffebarer og serveringssteder tilbyr espressobaserte kaffedrikker, kan det også lønne seg å tilby helt vanlig traktekaffe.

Dessverre kan kvaliteten på traktekaffe variere veldig. Følger man disse 8 tipsene, vil man imidlertid få god kaffe – hver eneste gang. 

9 tips for bedre traktekaffe 

  1. En vanlig kopp kaffe består av 98 prosent vann, og hvilket vann man bruker er derfor avgjørende for den endelige kvaliteten på kaffen. Bruk derfor friskt, kaldt vann. Bruk aldri vann som allerede har vært kokt opp, ettersom vannet mister oksygen når det kokes opp. Bruk heller ikke kolben til å fylle opp trakteren med vann, fordi den kan inneholde kafferester og gi usmak til kaffen.

  2. Vær nøyaktig når du måler opp mengde kaffe og vann! Det er vanlig å bruke mellom 60 og 70 gram kaffe per liter vann. Bruk en digital vekt med desimaler for å veie opp nøyaktig.

  3. Bruk aller helst nykvernet kaffe. Kaffe mister nemlig opptil 60 prosent av aromastoffene sine i løpet av den første halvtimen etter kverning, og man bør derfor kverne kaffen rett før trakting.

  4. Bruk riktig malingsgrad – og en kaffekvern av høy kvalitet! Gode kaffekverner sørger for at alle kaffekornene blir jevnstore, noe som er avgjørende for et godt resultat.

  5. Bruk et bleket kaffefilter, og skyll det før bruk. Da fjerner du eventuell papirsmak.

  6. Server kaffen straks den er ferdig. Kaffe bør ikke stå på varmeplaten mer enn 30 minutter, ettersom den da vil kunne få en besk og bitter smak. Skal ikke kaffen drikkes med én gang, bør den helles over i en (forvarmet!) termokanne.

  7. Pass på at du oppbevarer kaffen på riktig måte. Kaffe er nemlig ferskvare, og både luft og lys er en trussel mot velsmakende kaffe. Oppbevar kaffen i originalemballasjen, og gjerne i en luft- og lystett oppbevaringsboks. Hele kaffebønner holder seg også bedre enn ferdigmalt kaffe.

  8. Bruk alltid rengjort utstyr – skittent utstyr setter nemlig vond smak på kaffen. For kaffetraktere som brukes jevnlig, anbefales det å rengjøre utstyret grundig annenhver uke. Dersom man selger store mengder traktekaffe, bør imidlertid trakteren rengjøres oftere.

  9. Og sist, men ikke minst: Sørg for å bruke en god kaffetrakter, gjerne en som er godkjent av Norsk Kaffeinformasjon. Dårlige traktere klarer nemlig ikke å brygge spesielt god kaffe – uansett om du følger resten av tipsene i denne artikkelen.

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE