Slik oppbevares kaffe på best mulig måte

Kaffe er en viktig del av nordmenns hverdag, og derfor også et viktig punkt på drikkemenyen. Noe man imidlertid må huske på, er at kaffe er ferskvare. Uansett hvor mye eller lite kaffe man selger, er man nødt til å oppbevare den på en god måte.

Kaffe består av omtrent tusen aromakomponenter. Disse er avgjørende for å få en god smaksopplevelse. Både luft og lys er en trussel mot velsmakende kaffe; oksygen bryter ned mange av kaffens aromastoffer i løpet av kort tid, og kan ødelegge kaffe som i utgangspunktet var god. Riktig oppbevaring er derfor avgjørende for å beholde de gode smakene.

Originalemballasje er best

Enten det er snakk om ferdigmalt kaffe eller hele kaffebønner, holder kaffen seg best dersom den oppbevares i originalemballasjen etter åpning. For å begrense eksponeringen for lys og luft ytterligere, kan man gjerne oppbevare kaffen i en tett boks i originalemballasjen. Det finnes for eksempel luft- og lystette oppbevaringsbokser nettopp for dette formålet.

Ferdigmalt kaffe vs. hele kaffebønner

Ikke overraskende har hele kaffebønner lengre holdbarhet enn ferdigmalt kaffe. Dette er fordi ferdigmalt kaffe har større overflate, og dermed er mer eksponert for luft og lys.

Undersøkelser viser at kaffe frigjør omtrent 60 prosent av aromastoffene sine de første 30 minuttene etter kverning. Ideelt sett bør man derfor kverne kaffe umiddelbart før trakting, og ikke kverne mer enn det man trenger. Hele kaffebønner bør likevel oppbevares på samme måte som ferdigmalt kaffe – i originalemballasjen, og beskyttet mot både luft og lys. 

Dersom man har mer kaffe for hånden enn man vil få brukt på kort tid, er det mulig å fryse ned hele kaffebønner. Kaffebønnene bør da legges i vakuumposer, for å sørge for at de ikke er eksponert for oksygen. Kaffen kan da oppbevares i fryseren i opptil 2 år.

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE