Saktemat i grillgropa

Nå som kuldegradene igjen biter seg fast i gamlelandet, kan vi varme oss med tanken på nygrillet tradisjonsmat under sommersol. For grilling er bunnsolid tradisjon.

Med grilling – i hvert fall i denne artikkelen – mener vi noe helt annet enn gassdrift, eller ferdigkull og tennvæske. Grilling startet i ei grop, og det er fremdeles saktemat fra grillgropa som gir den beste smaken.

Ikke nødvendigvis grop, da …

Med det begynte i gropa. I Amerika. For grilling er og blir forbundet med kontinentet over dammen. I tusenvis av år tilberedte de opprinnelige amerikanerne de herligste kjøtt- og fiskeretter ved å grave ei grop i bakken, brenne ved til kull hele dagen, legge våt ved oppå, og så legge kjøttet, fisken – eller grønnsakene – oppå den våte veden igjen (grillristen kom mye, mye senere …). Så var det bare å vente. Gjerne en god stund til. Til saktematen var så mør at den kunne spises med fingrene.

Ikke bare rednecks …

Vi som har sett for mye film, har gjerne en tendens til å tenke grilling og redneck med revehale og sørstatsflagg i samme pakke. Men den mer moderne grillingen – og da snakker vi 1700- og 1800-tall – startet i litt motsatt ende. Grillgropgrilling er nemlig perfekt for store utefester, som det var en del av på plantasjene i de amerikanske sørstatene før borgerkrigen. Før og under borgerkrigen var det gjerne slaver som ble satt til dette slitsomme arbeidet – som også innebar å grave gropa først. Så ikke noe lystbetont, egentlig. Men slaveriet til tross: denne matlagingsformen ble til en solid tradisjon i svarte miljøer. Organisasjonen The Southern Foodways Alliance har lenge jobbet med å dokumentere nevnte tradisjon, og på nettstedet deres kan du følge historien, som fremdeles lages – av for eksempel Helen's Bar-B-Q i Brownswille, Tennessee.

Ikke bare grop

I «grillbeltet» i sørstatene betyr gropgrilling ikke nødvendigvis grilling i grop. Her kan man like gjerne bruke en utevariant av en «kjempepizzaovn» til jobben. Poenget er bare at det skal være plass til ekte ved, og mye mat. Som skal godgjøre seg i lang tid over ulike vedtyper – og urter – for å skape ulike, unike og sterke smaker.

Kilder: Gastro Obscura, Wikipedia, Cottage Life