Dansk robot blir ostekontrollør

Skikkelig god ost er kunst. Men det handler også om vitenskap. Det siste skal en ny dansk robot hjelpe til med, for å sikre jevn og god kvalitet i hver produksjon.

Det er den dansk-svenske meierikjempen Arla som melder til danske FødevareFokus at osteroboten er på plass i meieriet i Taulov ved byen Fredericia i Danmark, ikke langt fra Lillebæltsbroen. Roboten, som meieriet mener må være blant verdens første i sitt slag, skal gjennomlyse ostemassen ved hjelp av infrarødt lys fra to metallstenger. Slik skal innholdet kategoriseres på fett og proteininnhold, pluss mye mer.

Men hvorfor?

Skal roboten ta jobben fra meieriansatte? Nei, ifølge Arla. Og heller ikke de meieriansatte selv føler seg truet, ifølge samme FødevareFokus. Poenget med roboten er til syvende og sist å redusere matsvinn. I dag foregår nemlig kvalitetskontroll av osteprodukter manuelt, ved hjelp av stikkprøver hentet fra nesten helt produkter. Hvis feil eller mangler skulle oppdages i dette stadiet av prosessen, vil det i praksis lede til at store partier må destrueres. Dermed matsvinn. Roboten derimot, vil følge med osten fra start, og gjør det mulig å justere produktet underveis ved eventuelle avvik. Slik vil man spare både penger og ressurser.

Mindre vann?

Apropos ressurser: Meieriet skal også, ved hjelp av robotteknologien, se på mulighetene for både å bruke mindre vann under produksjonen, og å gjenbruke vann fra tidligere produksjoner.

Test

Osteroboten er utviklet av Klavs Martin Sørensen, som er lektor ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet. Utviklingen har skjedd i samarbeid med meieriet Arla, Miljøministeriet og Mejeribrugets Forsknings Fond.
Foreløpig er roboten på prøve, men man forventer fullskala bruk i løpet av ett år. Om teknikken holdet hva den lover, riktignok. Og gjør den det, mener oppfinneren at roboten også kan brukes i andre deler av næringsmiddelindustrien.

ANNONSE