Kjøtt fra dyr, uten liv på samvittigheten

Kan 3D-bioutskrifter bli det som redder samvittigheten til kjøttelskere verden over? Produsentene mener at de også kan redde kloden.

3D-skriving av mat er fremdeles i støpeskjeen. Hittil har det som oftest dreid seg om deiglignende produkter basert på råvarer fra planteriket. Israelske oppstartselskaper som Aleph Farms og MeaTech mener imidlertid at menneskets medfødte kjøtthunger vil kreve mer enn bare planter. «Utskriftene» må både se ut som, smake som og gi samme metthetsfølelse som kjøtt. Ergo må de faktisk være kjøtt.

Nyt biffen og bevar planeten

Så hvordan i all verden skal dette gå til? Jo; stikkordet er stamceller. Stamceller er utgangspunktet for både muskler og blod (altså biff), hos mennesker så vel som hos andre dyr. «Blekket» i 3D-bioskriverne til de nevnte oppstartselskaper bygger derfor på stamceller, hentet fra navlestrengen hos den dyrearten man vil lage kjøtt av. Cellene er slik allerede «programmert» til å utvikle både muskler, fett og bindevev; altså det vi krever av et godt stykke kjøtt. De ferdige kjøttutskriftene legges deretter til modning. Det er først her at cellene utvikler seg og gror sammen til det vi vil gjenkjenne som kjøtt.

Selskapene bak teknikken håper å kunne ha kjøttprodukter ferdig for kjøkkenet om få år.

Hvorfor?

Verdens husdyrnæringer forbruker nær 10 prosent av verdens vannbeholdning. Med økende temperaturer på grunn av klimaendringer vil dette vannet trenges andre steder. Apropos klimaendringer; man regner med at rundt 20 prosent av drivhusgassene i atmosfæren kommer fra nettopp husdyrnæringene. Så ting må uansett endres. Og husk: Uten kjøttproduksjon vil kyrene kunne ligge fryktløse på enga og tygge drøv, og sauene får jobbe i fred med det de er best på, nemlig som gartnere i kulturlandskapet, premiumleverandører av ull, og som trafikkbetjenter på fjellovergangene.

Space

Et annet viktig aspekt ved bioutskrifter av kjøtt, er at kjøtt vil kunne bli tilgjengelig også på andre planeter, bokstavelig talt. Produksjon av astronautføde er faktisk et mål for Aleph Farms.

Så hvis du er en av dem som skal bli med Elon Musk og SpaceX til Mars om noen tiår, så kan det faktisk være muligheter for en fersk, 300 grams lørdagsbiff når du lander.

Kilder: The Spoon og produsentene

ANNONSE