Hva slags kaffe passer til julekaker?

Kaffe og kaker hører med til julekosen. Hva slags kaffe som egner seg til de syv slag, er ikke like opplagt.

Både kaffe og julekaker ble utbredt blant folk flest på 1800-tallet. Denne utmerkede kombinasjonen har med andre ord lange tradisjoner i norsk kultur.

Julen er høytid for sosialt samvær med familie og venner, og da er kaffen selvskreven. Ikke minst gjør kaffe seg veldig godt i selskap med maten som serveres i julen; både som en avslutning på en deilig middag, eller som en følgesvenn til dessert, konfekt, marsipan og ikke minst julekaker. Kaffe utfyller søtsakene og løfter kosen mange hakk! Dessuten passer den aromatiske drikken til den kalde årstiden. 

Julekaffe – hva er det?

Julekaffe, hva er det? Går det an å si noe generelt om hva slags kaffe som passer til jul?

Norsk Kaffeinformasjon tok i 2017 en runde hos et lite utvalg norske kaffebrennerier og sjekket. Konklusjonen var: La oss bare innse at det spriker. Noen fasit finnes ikke. Kanskje vi bare skal anbefale at du kjøper den kaffen du liker best og brygger den på en skikkelig måte?

Ikke bare én julekaffe

Men må vi ha bare  én kaffe til jul?  For vi spiser jo ikke dessert og småkaker hele tiden. Vi skal ha kaffe til frokost og lunsj. Vi skal ha kaffe til dessert og småkaker. Kanskje står det sjokolade og marsipan på bordet. Kanskje det ikke er så dumt å ha et lite utvalg kaffesorter i skapet. Julekaffen nytes uansett best i godt lag.

De syv slag

De syv slag hører julen til. Slik har det imidlertid ikke alltid vært. På 1700-tallet ble ikke det vi tenker på som julekaker, oppfattet som nettopp det, ifølge mathistorikeren Henry Notaker.

Det første sikre sporet av begrepet de syv slag er rundt hundre år gammelt, i form av en skildring fra et bryllup på Vestlandet. De kakene som ble brukt til jul, ble altså også brukt til fest.

Det finnes svært mange julekaker, så hvilke inngår i de syv slag? I dag eksisterer det litt ulike oppfatninger om dette, men opprinnelig var det sandkaker, pepperkaker, fattigmann, goro, berlinerkranser, krumkaker og serinakaker. Sirupssnipper og smultringer er også vanlige julekaker. 

Sukker, smør, mel og egg. Og kanskje litt krydder som kanel, ingefær eller kardemomme. Hva med kaffen?

Kaffe til tørre julekaker

Det finnes mange forskjellige smaksprofiler på kaffe. Flere typer vil kunne passe godt til julens tørre kaker. Anbefalingene Norsk Kaffeinformasjon fikk, omfatter både fyldig kaffe, kaffe med litt kraftig aroma og kaffe med friskhet og god sødme.

En variant du gjerne kan teste i den sammenheng, er Evergood Juleblanding. Den produseres bare til jul, og skal være spesielt tilpasset julens smaker. Juleblandingen bygger på smaken av den klassiske Evergood-kaffen, men er fyldigere.

Kaffe til sjokolade og marsipan

Til sjokolade og marsipan er det litt ulike oppfatninger av hva slags kaffe som egner seg best. Noen foretrekker en fyldig og kraftig kaffe, mens andre foretrekker en lett og frisk kaffe, gjerne med et hint av sitrus. 

Om sjokoladen er lys eller mørk, vil kunne ha betydning for hvilken type kaffe som gjør seg best.

Småkaker var overklassemat

Det finnes ikke så mye skriftlig materiale om julebakstens historie. Mange av julekakene har røtter i Norge, men de tilhører samtidig en felles europeisk kulturarv.

De ulike slagene kom til landet gjennom en periode på flere hundre år. Småkaker var lenge typisk overklassemat for byfolk, men det endret seg på slutten av 1800-tallet.

Ettersom småkakene har slått rot i Norge, oppleves de i dag som norske. Julekakene er på mange måter et resultat av eksisterende tradisjoner som har utviklet seg i møte med kaker som har blitt introdusert fra utlandet.

God jul!

Denne artikkelen er lånt fra Kaffegeek.no.

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE