Julestek av østerssopp
Østerssopp eller annen sopp er hovedingrediensen i denne julesteken. Den får et sprøtt lag av brødsmuler før den stekes i ovnen.
Veggiskokk Richard Nystad gir deg oppskriftene du trenger for å lage en smakfull plantebasert juletallerken.
Les også: Det er enkelt å lage smakfull julemat uten kjøtt og fisk
Du trenger
- 1 kg østerssopp (du kan bruke annen sopp også)
- 1 dl kikertmel
- 1 ss potetmel
- 1 ts bakepulver
- 0,5 dl vann med kullsyre, sider eller lyst øl
- 1 ts røykt paprika
- sitronsaft
- salt og pepper
- panko (brødsmuler)
Slik gjør du
- I en varm jernpanne stek østerssopp i press, krydre godt med salt og pepper. Snu den fire ganger. Når den er stekt, legg den over på en skjærefjøl.
- Visp sammen kikertmel, potetmel, vann med kullsyre og bakepulver til en tykk røre. Tilsett 2 spiseskjeer panko i røren.
- Gni inn soppen med røykt paprikapulver og press litt sitronsaft over. Del opp soppen i strimler. Tilsett strimlene i røren og bland godt.
- Form til avlange steker og rull dem i pankobrødsmuler. Stekes ferdig i ovn i 30 min. på 180 grader.
- Serveres med rødkål, rosenkål og sjysaus. Se nedenfor.
Tips
Tilsett 1 dl valnøtter eller cashewnøtter og 1/2 dl tørket frukt inn i steken før du steker den. Du kan også steke den i en brødform.
Kilde: Richard Nystad
Flere oppskrifter til den vegetariske juletallerkenen
Oppskrift: Plantebasert sjysaus
Oppskrift: Sellerirotkrem
Oppskrift: Ovnsbakt rødkål med kanel og klementin
Oppskrift: Pannestekt rosenkål med pistasjnøtter og rosmarin