Skolemat utjevnet sosiale forskjeller

+
Kontrollgruppen spiste egen matpakke, og ikke alle elever har med sunn mat hjemmefra.

Fersk forskning viser at gratis brødmat, grønnsaker og frukt servert av skolen, virker sosialt utjevnende for elever.

– De viktigste funnene er at vi faktisk for første gang viser at et gratis skolemåltid i henhold til de norske kostrådene, virker sosialt utjevnende ved at elever med lavt utdannede foreldre spiser sunnere, sier Frøydis Vik, forsker og prosjektleder ved Universitet i Agder (UIA) til NRK.no, som har omtalt undersøkelsen. 

Når de fikk gratis skolemat, spiste elevene med lavt utdannede foreldre sunnere enn tilsvarende elever som hadde med egen matpakke. Gratis skolemat hadde ingen innvirkning på hvor sunt elevene med høyt utdannede foreldre spiste. 

– Mange har ment at gratis skolemat kan ha en utjevnende sosial effekt, men det har ikke eksistert norsk forskning som kan bevise det før nå, forteller Vik til NRK. 

Skolematprosjektet

Forskningsprosjektet gikk ut på at tre klasser med elever i alderen 10–12 år fikk servert brød, pålegg, frukt og grønt i lunsjen gjennom ett år. Det har også vært en kontrollgruppe med elever som har spist egen matpakke. 

Forskningen ble gjennomført som en del av «Skolematprosjektet» ved Universitetet i Agder (UiA), som undersøker hvilken betydning et daglig skolemåltid kan ha for læringsmiljø, motivasjon for læring og vektutvikling. 

Les rapporten her.

Politisk spørsmål

Spørsmålet om matpakke eller gratis skolemat har vært omdiskutert i flere år. Ikke minst er skolemat-debatten aktuell foran høstens kommunevalg.

– Det er ikke lenger et spørsmål om organiserte måltider kommer inn i norsk skole, men når, og ikke minst hvordan, hevder stiftelsen Skolematens Venner.

Les mer om Skolematens Venner og et pilotprosjekt for måltider i skolen her. 

Les også: Bygdekvinner vil ha gratis skolemat 

 

ANNONSE