Vet du hvorfor appelsin ble en påsketradisjon?

+
Appelsin er populær som turmat, ikke minst i påsken. Det er kanskje ikke så rart, for lukten av appelsin gir god stemning!

Appelsinen er den tredje mest populære frukten vi har i Norge, og en stor andel spises i påsken.

Appelsin ble nok en påsketradisjon fordi appelsinene tidligere kom til Norge kun i vinterhalvåret, og det frem til påsketider at de var spesielt søte. Nå har vi riktignok tilgang til gode appelsiner året rundt, men tradisjonen med påskeappelsinen har holdt seg.

Sunn og god tursnacks

Appelsinen er full av søt og god væske som virker forfriskende på for eksempel skituren. Appelsinen gir oss energi og er full av viktige næringsstoffer, for eksempel dekker den dagsbehovet for vitamin C. Frukten er dessuten lett å frakte, tåler en støyt og har lang holdbarhet.

Og mens nordmenn kaster i seg årets påskeappelsiner, kan de nyte en spesielt god smak. På grunn av gode vekstforhold er årets påskefrukt ekstra søte og saftige, ifølge BAMA.

Den allsidige appelsinen

Appelsinen har for øvrig et langt større bruksområde enn å spises naturell i solveggen eller på skitur. Den kan brukes til ferskpresset juice, i smoothies, i salater, i fruktsalater, i sauser, som garnityr, som smakstilsetter til kylling og annet kjøtt, som pynt på smørbrød, i is, i kaker, som konfekt og som marmelade – for å nevne noe.  

– Det er den fantastiske balansen mellom sødmen og syrligheten i appelsinen som gjør den så anvendelig, sier Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Inspirasjon og oppskrifter finner du på frukt.no

Appelsinens historie

Appelsinen har en lang historie. Opprinnelig kommer den fra Kina, og allerede på 1000-tallet var det en livlig handel med appelsiner, da som en frukt som hadde høy status og var svært dyr i pris. De første store appelsinplantasjene i Europa ble anlagt på 1790-tallet i Spania, som fortsatt i dag er en av de største leverandørene av appelsiner.

Allerede i 1890 hadde vi import av appelsiner til Norge, men først i 1956 fikk vi fri import av sitrusfrukter, og appelsinen ble da tilgjengelig for folk flest.

Konkurranse fra klementinen

BAMA melder for øvrig om at påskeappelsinen har fått konkurranse fra klementinen, som for bare ti år siden ikke var tilgjengelig rundt påsketider.

– Likevel ser det ikke ut til at den økte interessen for klementiner påvirker salget av påskeappelsinen negativt. Vi spiser bare enda mer sitrus nå enn før, sier Hanne Linnert, kommunikasjonssjef i BAMA. 

I løpet av påskedagene kommer vi til å spise 16 millioner appelsiner og 19 millioner klementiner, ifølge BAMA.

ANNONSE