Mye godt i en påskeappelsin

Ola Nordmann elsker appelsiner. Etter bananer og epler, er appelsin den frukten vi spiser mest av i Norge. Og ønsker du en vri på den gode, men tradisjonelle «appelsin naturell» i solveggen, så finnes det masse oppskriftsforslag på hva du kan lage av appelsiner til påske.

At appelsiner har blitt en tradisjon, kan kanskje være fordi appelsinene før i tiden bare kom til Norge i vinterhalvåret, og at det var rundt påsketider de var spesielt gode. 

Selv om vi nå har tilgang til appelsiner hele året, holder vi stadig fast i tradisjonen med påskeappelsinen. Kanskje skyldes dette at de egner seg spesielt godt som både noe å spise og drikke når vi f.eks. er på skitur. Den er full av søt, god væske som slukker tørsten og gir energi etter en god og lang tur. Den er også lett å frakte, tåler et støt og har lang holdbarhet. Vi husker påsken da vi selv var barn, hvor appelsin med sukkerbit, eller stormkyss som mange kaller det, var den store belønningen når vi var på tur. Kanskje nettopp derfor er påskeappelsinen blitt like selvfølgelig i påskehøytiden som påskekrim, lammestek og påskeegg.

Energi- og vitaminbombe

Appelsinen gir oss energi og er full av viktige næringsstoffer. En appelsin dekker dagsbehovet for vitamin C. Vitamin C styrker immunsystemet. Ønsker du en virkelig energi- og C-vitaminbombe, er friskpresset appelsinjuice å anbefale. Appelsiner inneholder også mye fiber, som er gunstig for fordøyelsen.

Først i Kina

Appelsinen har en lang historie. Opprinnelig kommer den fra Kina, og allerede på 1000-tallet var det en livlig handel med appelsiner, da som en frukt som hadde høy status og var svært dyr i pris. De første store appelsinplantasjene i Europa ble anlagt på 1790-tallet i Spania, som fortsatt i dag er en av de største leverandør av appelsiner.

Allerede i 1890 hadde vi import av appelsiner til Norge. Da importerte vi 3.58 tonn. Først i 1956 fikk vi fri import av sitrusfrukter, og appelsinen ble tilgjengelig for folk flest.

Den allsidige appelsinen

I tillegg til den friske smaksopplevelsen den gir når den spises naturell, bruker vi appelsinen til ferskpresset juice, i smoothies, i salater, i fruktsalater, i sauser, som garnityr, som smakstilsetter til kylling og annet kjøtt, som pynt på smørbrød, i is, i kaker, som konfekt og som marmelade, for å nevne noe. Nyt den gode påskeappelsinen og la deg inspirere av tipsene og oppskriftene du finner her.

Denne artikkelen ble første gang publisert 2. april 2017.

ANNONSE