Tequilas soloppgang

+
– Appelsin og kanel gjør seg til en vellagret Anejo, tipser Eric Strøm fra Diageo.

Brennevin er fortsatt på vei opp, og med det interessen for meksikanske varianter. Tequila og mezcal øker for tredje år på rad.

– Meksikansk brennevin har blitt både en norsk og internasjonal trend, sier Account Manager Eric Strøm hos Diageo AS til SMAKmagasinet. 

– Det er faktisk den kategorien som øker mest. Det har å gjøre både med større utvalg, bedre distribusjon, og en generell økende interesse for brennevin, fortsetter Strøm.

– Dessuten har bartendere i dag et langt større fokus på brennevin enn tilfellet var for 10–15 år siden. Dette, sammen med at både bartendere og gjester har større kunnskap om brennevin enn tidligere, gjør at gjestene gjerne vil prøve nye ting. 

Mer enn rød hatt

For noen er kanskje tequila fremdeles synonymt med Sierra – du vet, den med den røde hatten. Men faktum er at valgmulighetene har blitt ganske så mange. Bare i Norge kan du velge blant omkring 100 merker. Riktignok er kategorien en lillebror i forhold til for eksempel whisky, men kvalitets- og lagringsvariantene gjør at du ikke lenger trenger å bruke sitron, salt og shot som metode. Med mindre du vil…

– Appelsin og kanel, derimot; det gjør seg til en vellagret Anejo, tipser Strøm fra Diageo. 

Hollywood på banen

En av de mange nye produsentene på tequila- og mezcal-arenaen – og som har gjort det svært skarpt i flere sammenhenger – er Casamigos. Bedriften ble grunnlagt i 2013, av Rande Gerber, Mike Meldman, og en ikke ukjent skuespiller ved navn George Clooney.

Målet var ikke å lage noe store greier. Legenden vil ha det til at Clooney og Gerber kun ønsket å sette sammen en tequila som de kunne drikke dagen lang, uten å – hva skal vi si – bli slitne. Løsningen ble Casamigos, som tre år senere ble solgt til Diageo for over 8 milliarder kroner. Clooney og Co er for øvrig fremdeles involvert i driften.

Til mat?

Det meksikanske brennevinet, som er laget på agaveplanten, og som har opplevd en global salgsøkning på 30 prosent, er jo nettopp det: Brennevin. Kan vi kombinere tequila og mezcal med mat?

– Absolutt. Tequila til quesadilla eller enchilada er noe du absolutt bør prøve. Så kan du lage en Paloma (tequila og grapefruktjuice, red. anm.) til dessert, avslutter Eric Strøm. 

ANNONSE