Italiensk er aldri feil

– Det italienske kjøkkenet er starten på alt, og er selve grunnmuren for europeisk matkultur. Derfor er det alltid plass for en god italiener, konstaterer Sven Ola Nilsson; mesterkokk, «stockholmare», gründer, og mannen bak Cantina Cortina i Folketeaterpassasjen.

Området i og rundt Folketeaterpassasjen i Oslo har blitt kalt en spennende kulinarisk oase.

Ett av spenningsmomentene er uten tvil Cantina Cortina, et italiensk trattoria i rustikke omgivelser, både ute i passasjen og inne under tak. Med sine ni år er spisestedet trygt etablert, og byr på et effektivt og godt kjøkken fra det sydlige Europa.

Råvarehøytid

Menyen på Cantina Cortina er klassisk italiensk, med tydelig vekt på pizza og pasta.

– Både jeg og gjestene er tradisjonalister når det kommer til det italienske kjøkkenet. Klassikerne må være på menyen, ellers vil det føles feil. Det vi i stedet gjør, er å tolke klassikerne fra nye vinkler, forteller Sven Ola Nilsson.

– Og tradisjonen tro, følger råvarene sesongen. Det skal være litt høytid når tomatene kommer!

Pizzaene er napolitanske, og kommer i 11 håndlagede varianter. Pasta og spagetti er selvsagt på plass, i tillegg til en saftig tagliata. Du kan velge mellom tre antipasti, og fire dessertvarianter.

Teaterkafé og kantine

Med beliggenhet sentralt i Folketeaterpassasjen, følger det logisk at teatergjester er en viktig målgruppe for Cantina Cortina. Med sine 1.400 sitteplasser og doble forestillinger på lørdager, sørger teateret for fullt trøkk hos passasjens spisesteder.

– Vår jobb er å serve Folketeateret. Teatersesongen – som strekker seg fra september til april – er vår høysesong. Så stenger vi heller i juli, fortsetter Nilsson.

Folketeaterbygningen er for øvrig mer enn teater, og huser store mengder arbeidsplasser, forretninger og kontorer. Det gjør Cantina Cortina til kantine for mange.

– Vi har mange stamgjester. Både fra huset, og området rundt. For dem er gjerne «dagens» en favoritt, forklarer Nilsson.

– Men alle er selvsagt velkomne. Cantina Cortina skal være en skikkelig storstue. Kom som du er; her kan du sitte så lenge du vil.

«Stockholmare»

Sven Ola Nilsson kommer opprinnelig fra Stockholm, og skulle bare besøke noen venner i Norge, i 1998. Nå har besøket vart i 20 år, og det virker som «stockholmaren» trives.

Som kokk har han erfaring både fra Frankrike og fra flere kjente navn i Oslo, som Aqua og Bagatelle. Han drev også restauranten på Madserud Gård i sin tid. Nå står Nilsson og kollega Stephen Hamilton bak selskapet GastroPublic, som driver både Cantina Cortina og Nikay i Folketeaterpassasjen, i tillegg til Restaurant Ro i Moss.

– Nikay skulle egentlig hete Nikkei, men vi ville ikke legge oss ut med Tokyo-børsen, humrer Nilsson. Det er han som styrer begge restaurantene i Oslo, mens kollega Hamilton styrer operasjonene i Moss.

– Stephen og jeg har samarbeidet i mange, mange år. Vi jobber fantastisk godt sammen, så lenge vi slipper å se hverandre, spøker Sven Ola, før han krysser passasjen, fra Cortina til Nikay.

ANNONSE