Populære alternativer til de tradisjonelle juledrikkene

+
Mange gjester vil ha alternativer til de mer tradisjonelle juledrikkene.

Tiden da julemat var synonymt med øl og akevitt er for lengst forbi. Derimot bare øker vin og musserende i popularitet, mens det brune brennevinet taper terreng for madeira.

Vi gjengir her et intervju fra 2017 gjort med Sebastian Bredal, Master of Wine hos Vingruppen.

– Vininteressen bare fortsetter å øke, og nå drikker vi like mye vin som franskmenn, konstaterer Sebastian Bredal, Master of Wine hos Vingruppen.

– Og nå rundt juletider ser vi at gjestene vil ha alternativer til de mer tradisjonelle juledrikkene. Riktignok har øl sin faste fanskare, men det brune brennevinet synker i popularitet. Her kan vi se at sterkviner som madeira går inn og tar «markedsandeler».

Mye kvalitet for pengene

Riesling har økt i popularitet og anseelse de siste 8 til 10 årene, mye på grunn av en genuin kvalitetsheving fra produsentenes side.

– Rieslingen begynner å bli veldig bra, fortsetter Sebastian Bredal.

– En generell kvalitetsheving og grei pris – sammen med gunstig pressedekning og god jobb fra Vinmonopolets side – har bidratt til at vi nå våger å velge det tørre fremfor det søte. 

Kan en god riesling redde ribba?

Halvparten av det norske folk velger ribbe til jul. Her er det både fett i kjøtt og syrlighet i rødkål og surkål som skal møtes og utfylles av god drikke.

– Nordmenn flest er vant til å tenke rødt til kjøtt og hvitt til fisk og fugl. Men det er nok en riesling – eller en grüner veltliner – som gjør susen for ribba. Her er det friskhet nok til å ta av både for fett og syrlighet. Insisterer du likevel på rødvin, må du passe på å velge en vin med lite garvestoffer; type barbera eller pinot noir. Og husk å droppe tyttebær som tilbehør; vinen klarer jobben selv, forklarer Bredal.

– Men vil du virkelig få mest ut av ribbemåltidet, bør du nok gå for champagne …

Hva med pinnekjøtt?

En annen «høydare» på juletallerkenen er pinnekjøtt. Også her er det mye salt og fett, og også her er viner med mye syre samt litt restsødme å foretrekke. Pinot blanc, grüner veltliner og riesling er druer som passer best i hvitvinen. Av røde alternativer er viner laget på corvina, primitivo/zinfandel eller barbera å foretrekke. Igjen er det friskhet og moderat med garvestoffer som er poenget.

Og lutefisken?

– Lutefisk er særegent både på smak og konsistens. I tillegg kommer mye salt fra bacon, og sødme fra stuing og sennep. Også her er en frisk hvitvin å foretrekke. Men det er jo jul, så jeg tror likevel jeg vil anbefale litt musserende; for eksempel en champagne, eller kanskje en crémant fra Jura, med sitt karakteristiske preg fra kalk- og leirholdig jordsmonn. Boblene er med på å gi måltidet ryggrad, samtidig som smaken matcher både saltet og sødmen på tallerkenen, avslutter Master of Wine Sebastian Bredal.

ANNONSE